HIBRIDNI RAT ILI OPASNE ŠALE? / Jučer u Zagrebu više prijetnji bombom nego cijele 2020. godine. Direkt istražuje je li riječ o hibridnom ratu

Lažnih dojava ima i kod susjeda. U Srbiji paniku sijali iz Poljske, Gambije, Irana, U Sarajevu evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom

13.6.2022.
22:37
VOYO logo

Vjerojatno ste primijetili da svaki dan na sve strane stižu dojave u bombama. U Zagrebu su zato samo jučer ispražnjena tri shopping centra, policija kaže da su u jednom danu dobili 11 dojava o tobožnjim bombama. I to, kako je prvi doznao RTL, s navodno ruskog maila, Stegosaurus. Ali ne događa se to samo u Zagrebu - sličan problem ima Srbija, na meti su i zdravstvene ustanove i sudovi i škole, samo jedan dan prije mjesec dana, u Beogradu su zbog dojava ispraznili njih 170. A javnost je posebno zabavila vijest iz jedne škole u BIH koja je mail o bombi pročitala, i školu evakuirala tek idući dan. Ali, nije smiješno. Iako su dojave lažne, policija na svaku reagira kao da je prava, a počiniteljima prijeti kazna od 3 godine zatvora. Je li ovo hibridni rat?

Mirno napustite prostorije zgrade zbog hitnog slučaja rečenica je koju ne želite čuti dok šopingirate, ali Zagrepčani je u zadnje vrijeme često čuju. Hitan slučaj bile su dojave o bombama. I to njih 11. I svih 11 lažnih poslanih s ruske domene. Jesmo li stvarno na meti Rusa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najmanje 11, tko zna tko potencijalno nije pročitao mail. Izgleda da nas ne napadaju, ali zastrašuje li nas netko potencijalno, to je već nešto drugo", kaže Alen Delić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Image
PET DOJAVA /

Tko šalje dojave o bombama? Stručnjak za RTL: 'Ne bismo ih trebali nazivati hakerima nego kriminalcima'

Image
PET DOJAVA /

Tko šalje dojave o bombama? Stručnjak za RTL: 'Ne bismo ih trebali nazivati hakerima nego kriminalcima'

"Kad imamo u vidu što se događa u Europi i svijetu ne možemo isključiti da se radi o nekoj vrsti hibridnog rata. Ali, treba sačekati da istraga završi da znamo što je po srijedi", kaže Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da se pošiljatelj predstavio kao Stegosaurus, četveronožni dinosaur biljožder. U mailu prijeti i sebe naziva rođendanskim ubojicom. Na prvi pogled čini se da je Stegosaurus koristio internet prevoditelja, ili je htio da tako izgleda s obzirom na to da je mail navodno poslan iz Rusije.

"Ajmo sada sve to malo demistificirati. Kako bi to bilo da ne pričamo o elektroničkoj pošti. Može li omotnica, koverta neka na kojoj piše da je poslana iz Rusije doći u šoping centar i da izgleda kao da je došla iz Rusije, može. Dakle, sve opcije na internetu, u online svijetu su moguće", kaže Alen Delić, stručnjak za računalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemaju Rusi pametnijeg posla nego hakirati naše šoping centre. Ne, mislim da je to neki klinjo ili neki psihopat s nekim sasvim drugim razlozima. Ali, mislim da nema šanse da je to neki Rus. Ovo uopće nije haker, ovo može napraviti svatko s osnovnim znanjem o računalnim sustavima. Ja mogu vašu baku naučiti kako to napraviti za 20 minuta pa da bude haker babuška", kaže Leon Juranić, bijeli haker.

Haker babuška ili netko tko samo zastrašuje. Tko god bio, jučer je poslao više dojava o bombama nego ih je ukupno bilo u Hrvatskoj 2020. A svaki put kada takav mail ili poziv dođe policija reagira. Bez obzira bio on lažan ili ne. Evakuiraju se prostori, na teren izlazi policija, a za kraj dolaze i psi koji traže eksploziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policijskim izvidom ustanovljeno je da je bila riječ o lažnoj dojavi o bombi", kaže sarajevski policajac.

Da. Lažnih dojava ima i kod susjeda. U Srbiji paniku sijali iz Poljske, Gambije, Irana, U Sarajevu evakuirane osnovne škole zbog prijetnji bombom, u Beogradu će eksplodirati bombe između 16 i 18 sati. Među lokacijama se nalazi i kuća Aleksandra Vučića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je meni zanimljivo da se takve sve dojave događaju, barem za ove zemlje koje je objavljeno s ruske domene ili neke inačice ruskog Gmaila gdje je sada dosta teško doći do podataka. Iako te policije surađuju, nisam siguran da će ta suradnja glatko ići", kaže Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak.

Jer, kaže Lubura, Rusija nas smatra neprijateljskom zemljom. I dok su kod nas meta šoping centri, u Srbiji i BiH ovakve poruke dolaze na adresu sudova, bolnica i škola. Naravno ako pročitate mail. Škola u BiH primila mail s dojavom o bombi, zaposlenici ga vidjeli tek dan poslije pa su dan poslije evakuirali učenike. Isti propust napravio je i jedan sud u Srbiji. A da ništa nije slučajno smatra Ana Brnabić. Srbija je pod pritiskom zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove dojave o bombama koje su postale toliko bezočne i brutalne da sada targetiraju i djecu, naše osnovne škole. I to je jedan vid pritiska zbog neuvođenja sankcija Rusima, dolazi iz inostranstva", rekla je Ana Brnabić, srbijanska premijerka.

Mailovi u Srbiji nisu objavljeni, pa se ne zna je li ista osoba slala sve prijetnje. Prijetnje na koje se ozbiljno reagira, kojima se iskorištavaju policijski resursi i zastrašuju građani, a možda je baš to i bio jedini cilj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo