'obijesno parničenje' / Jugobanka u stečaju od Hrvata traži 200 milijuna eura

Image
Foto: m-magazine.org

Nekoliko tužbi Jugobanka u stečaju pokrenula je i protiv Privredne banke Zagreb (PBZ)

29.5.2015.
13:22
m-magazine.org
VOYO logo

Tužbeni zahtjevi Jugobanke u stečaju prema hrvatskoj državi i hrvatskim tvrtkama iznose ukupno oko 200 milijuna eura, piše u petak beogradski tisak prenoseći ocjenu sugovornika u Hrvatskoj da je riječ o “obijesnom parničenju”.

Prema pisanju Večernjih novosti, ta srbijanska banka vodi nekoliko sporova u Republici Hrvatskoj, od kojih se šest odnose na nekretnine u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Podravskoj Slatini, na Krku i na Hvaru u ukupnoj vrijednost tužbenih zahtjeva samo po toj osnovi od oko 38 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostatak čine ostale tražbine na teritoriju Hrvatske.

Nekoliko tužbi Jugobanka u stečaju pokrenula je i protiv Privredne banke Zagreb (PBZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jugobanka u stečaju pokrenula je tri sudska postupka protiv PBZ pred trgovačkim sudovima u Zagrebu i Rijeci. U jednom slučaju odbačena je tužba tužitelja Jugobanke, u drugome je odbijena, a još jedan postupak je u tijeku pred prvostupanjskim sudom”, rekao je pomoćnik izvršnog direktora PBZ Dražen Dumančić za Večernje novosti.

U PBZ ne žele komentirati cijeli slučaj, jer se sudski postupci nastavljaju, ali tvrde da su zahtjevi Jugobanke neutemeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Držimo da su zahtjevi tužitelja potpuno činjenično i pravno neutemeljeni i nezakoniti te da predmetni sporovi predstavljaju obijesno parničenje”, tvrdi Dumančić.

Jugobanka u stečaju nema nekretnina u drugim bivšim republikama SFRJ, osim u Hrvatskoj, gdje je pokrenula 23 spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ta srbijanska banka vodi veći broj postupaka radi naplate tražbina od poduzeća s područja BiH, Makedonije i Hrvatske temeljem obveza prema Pariškom klubu. Vrijednost tih tužbenih zahtjeva je ukupno oko 55 milijuna eura.

Jugobanka u stečaju, nekad jedna od pet najvećih banaka u bivšoj SFRJ, vodi ukupno 59 imovinskih sporova - u Hrvatskoj 23, u Makedoniji četiri, u BiH 11 i u Crnoj Gori 21, vrijednih ukupno oko 250 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo