novi udar na civilno društvo? / Juretić: 'Ako bi se prestalo financirati udruge koje prodaju maglu, imali bismo bolje društvo'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva i prestalo se finacirati prodavanje magle, onda bismo sigurno imali i bolje društvo', kazala je Bernardica Juretić

14.6.2016.
16:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je više tisuća udruga i ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva namijenjena njihovu financiranju, bilo bi puno više novca za konkretne projekte onih udruga koje svojim radom značajno doprinose zajednici, poručila je u utorak iz Vukovara ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Image
srdačno pozdravljanje s ministrom /

Oštre riječi: ministrica Bernardica Juretić objasnila kome je poručila 'nek' crkne'

Image
srdačno pozdravljanje s ministrom /

Oštre riječi: ministrica Bernardica Juretić objasnila kome je poručila 'nek' crkne'

Ministrica Juretić je u pratnji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave posjetila vukovarsku Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je riječ o desetcima djece koje nitko neće, odnosno nemaju gdje jer nema dovoljno državnih institucija da bi mogli ići u njih. I sigurno da ova udruga ne može imati isti tretman kao neka druga udruga. Ja sam ljubitelj pasa, mačaka, bilo čega i neka se ne ljute ljubitelji životinja, ali ovakva udruga zavrjeđuje puno veći tretman. To su djeca i živi ljudi. Ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva i prestalo se finacirati - nek' se ne ljuti civilni sektor, prodavanje magle, a s obzirom da i sama dolazim iz civilnog sektora dajem si za pravo to reći - onda bismo sigurno imali i bolje društvo", poručila je. 

Najavila je reformu sustava socijalne skrbi u sklopu koje se, kako je kazala, već rade novi normativi i pravilnici o pružanju usluga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo udruzi uručili 50.000 kuna, a do kraja godine mi ionako planiramo reformu sustava socijalne skrbi. Rade se novi normativi i pravilnici i tom prilikom će ova udruga, nadam se, dobiti i novi status koji će im jamčiti sigurnost i kontinuitet", rekla je Juretić i dodala kako je cilj ministarstva da se udruzi poput Vukovarskih leptirića pomogne i izađe im se u susret.

Predsjednica te udruge Viktorija Matin rekla je kako je u udruzi 93 djece korisnika, od kojih je najveći broj autističan ili ima sindrom celebralne paralize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o maloj djeci s kojom se upravo u ovoj njihovoj dobi treba raditi da bi mogla napredovati i što lakše se integrirati u vrtiće, škole i općenito u društvo", rekla je Matin, dodajući kako su u udruzi svjesni i krize vlade i društva, ali da se takve stvari ne mogu lomiti preko leđa najmlađih. Napomenula je i kako u udruzi radi sedam terapeuta za čije plaće treba godišnje osigurati oko 800.000 kuna.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo posjetom ministrice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operativno smo se dogovorili o djelovanju i usuglasili. Dobra volja je tu i uvjeren sam da će svatko u skladu sa svojim mogućnostima napraviti sve što je potrebno kako bi djeca iz ove udruge dobila ono što zaslužuju", kazao je Penava.

 Tijekom boravka u Vukovaru ministrica Bernardica Juretić posjetila je i vukovarsku socijalnu samoposlugu Duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo