bt će rezanja... / Jurlina Alibegović kreće s velikom reformom javne uprave: evo što i kada planira napraviti

Ministrica uprave je rekla kako se očekuje da će najavljene reforme javne uprave na državnoj i lokalnoj razini donijeti određene uštede, a da će se o mogućim otpuštanjima znati nakon sveobuhvatne analize i snimke stanja

18.2.2016.
19:14
VOYO logo

Pred ministricom uprave Dubravkom Jurlinom Alibegović je jedan od najvećih zalogaja - cjelokupna reforma javne uprave. Vremena, kaže, nema, no svemu ipak treba postupiti - studiozno.

"Planirali smo tom pristupiti vrlo, vrlo ozbiljno, na način da ćemo formirati tri radne skupine, tri povjerenstva, i svako će imati svoje zadatke", najavljuje Jurlina Alibegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno će se baviti digitalizacijom i informatizacijom, drugo ljudskim resursima i plaćama državnih službenika i namještenika, a treće generalnim ustrojem javne uprave. 

Na pitanje o tome hoće li biti otpuštanja, odgovorila je kako će se "na temelju sveobuhvatne analize, snimke stanja konkretnih radnih mjesta, poslovnih procesa, znanja i kompetencija zaposlenih u javnoj upravi, doći do optimalnog ustroja i radnih mjesta u jednoj optimaloj organizaciji sustava". "Nakon tako cjelovitog uvida možemo dobiti rezultat o viškovima odnosno manjkovima radnih mjesta", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o tome je li moguće smanjiti broj općina i županija kazala je kako je "efikasna javna uprava moguća jedino ako imamo optimalan ustroj svih tijela državne, lokalne, regionalne, općenito javne uprave". "Stručna povjerenstva će na temelju već postojećih analiza, te dodatnih analiza i promišljanja dati određene prijedloge i na temelju toga će se raditi reformski zahvati", ustvrdila je, dodavši da se neki od ciljeva mogu postići već za par mjeseci, neki do kraja godine, a za neke je potrebno malo duže jer se radi o složenijim zadacima.

No to sve zvuči pomalo poznato. Slične je stvari planirala i bivša Vlada te je u Bruxelles poslala plan kojim se, u sklopu nacionalnog programa reformi, obvezala na njihovo provođenje. Nova ministrica sve to planira preispitati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za nove aspekte, pogotovo one koji se tiču plaća, zainteresirani su i sindikati. No na razgovor, kažu, još nisu pozvan. Kada budu, Vladi će rado objasniti specifičnosti nekih radnih mjesta koje plaća država.

"Recimo, policijski službenici u nekim situacijama moraju upotrebaljavati prisilu u svom radu i zamjerati se tako nekom drugom. Takvi ljudi moraju imati stalni radni odnos i fiksnu plaću kao određenu kompenzaciju za prirodu posla kojim se bave", kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbu, pak, ne uznemiruje samo izostanak rokova za početak provedbe reforme javne uprave, već i same najave reforme sustava plaća. 

"U odnosu na te najave vlade o ciljevima i načinu uređenja plaća u državnim i javnim službama, moram naglasiti da se radi o ishitrenim, opasnim i nestručnim pokušajima vlade u uređenju sustava plaća", kaže SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je ozbiljna i u kojem će smjeru uopće ići reforma, pokazat će već državni proračun.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo