projekt slopey / Kad im država ne zna pomoći, znaju oni sami: kako se snalaze osobe s invaliditetom?

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom mandat je istekao krajem svibnja, a za dva tjedna ističe i njezinim zamjenicima a nove očito neće dobiti tako skoro

5.10.2016.
21:58
VOYO logo

Ipak - invalidne osobe znaju gdje žive, pa oni poduzetniji među njima sami preuzimaju stvar u svoje ruke i olakšavaju si život.

Riječ je o projektu Slopey​, to su kosine za osobe s invaliditetom i sve osobe otežane pokretljivosti, uključujući i majke sa malom djecom u kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kosine koje su drvene, pomične, prijenosne, u živopisnim bojama", kazao je Siniša Kekić, TravAbled.

Proizvode se u kaznionici u Lipovici (Popovači), a stoje do 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se 20-ak Slopeyja nalazi u Jurišićevoj i još toliko u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Ideja je da ih se postavi po cijeloj Hrvatskoj.

"Tu je naljepnica, nazovu telefon, netko je uvijek tu i izađe se, izvadi ovo van i to je to.
Sve što ide u korist našim građanima koji imaju poteškoća u kretanju i našim gostima koji dolaze u Zagreb, ovo je jako dobra ideja", kazao je Zdravko Igrec, vlasnik postolarskog obrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinancirala ju je turistička zajednica Zagreba, a autori Slopyja Siniša i njegov kolega Stipe - uvjereni su da će koristiti njima, ali i turistima. I da će pomoći i njihovom drugom projektu - TravAbledu - prvoj hrvatskoj turističkoj agenciji za putovanja osoba s invaliditetom. A u toj populaciji u svijetu redovito putuje 300 milijuna ljudi.

..troše više na putovanja i uvijek u pratnji jedne osobe, to je jedan potencijal..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo mi specijalizrana turistička agencija osim smještaja i prijevoza moramo preporučit neke sadržaje, da bi oni bili pristupačni morali smo izgraditi Slopy", poručio je StipeSplivalo, TravAbled.

A kad se već doista tako dobro snalaze, možda su u Vladi zaključili da im njihov pravobranitelj nije ni potreban. Anki Slonjšak mandat je istekao u svibnju. Za dva tjedna ističe i njezinim zamjenicima. A Petrov i Plenković ne brzaju sa sastavljanjem Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 18. listopada kada meni i kolegi Geričiću ističe mandat, mi imamo problem jer nemamo osobu koja je ovlaštena potpisivati, ovlaštena zastupati ured pravobranitelje za osobe s invaliditetom", kazala je Mira Pekeč Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Drugim riječima - Ured koji brani prava pola milijuna ljudi ostaje bez ovlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je to poprilično žalosno.. jer u ovom trenutku mnoga prava koja možda ne možemo stvariti, koja bi imali podršku pravobraniteljice vise u zraku i ne možemo ih realizirati", dodaje Siniša Kekić, TravAbled.

Iz resornog ministarstva dobili smo odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još u travnju ove godine objavljen je javni poziv za prijavu kandidata s kojima je ministrica Bernardica Juretić Rožman obavila potrebne razgovore. Vladi su potom dostavljeni prijedlozi, no kao što znate, došlo je do uskraćivanja povjerenja Vladi, raspušten je Sabor te je zbog toga došlo i do zastoja u imenovanju.

I s natječajem se kasnilo mjesec dana. Tri su osobe zadovoljile, no nema ih tko imenovati, pa su osobe s invaliditetom stavljene su na čekanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo