stanje na terenu / Kada će se obnova nakon potresa pomaknuti s mrtve točke? U Zagrebu su srušene tek tri kuće, evo kakva je situacija na Banovini

'Proces izrade dokumentacije za konstrukcijsku obnovu je u svakom slučaju složen i to traje skoro godinu dana, budimo realni', kaže Hanžek

3.9.2021.
20:30
VOYO logo

I dok Amerika zbraja štetu, Hrvatska, Češka i Njemačka štetu nastalu u prirodnim katastrofama su zbrojile.

Pred svakom od država je sada skupa obnova kako bi se stanovnici što prije vratili u svoje domove. A kako tu stoji Hrvatska, odnosno kada će se obnova na Banovini pomaknuti s mrtve točke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve tri države u proteklih godinu i pol doživjele su tri različite prirodne katastrofe, ali posljedice su jednako teške i zahtijevaju obnovu. 

Najjači tornado u Europi u posljednjih 20 godina pogodio je krajem lipnja jug Češke sravnivši nekoliko sela sa zemljom. Odnio je ljudske živote i napravio štetu više od tri milijarde eura. Danas to izgleda ovako, bageri ruše kuće, popravljaju se oštećeni krovovi, a ove snimke iz zraka pokazuju odlagalište građevinskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako uklanjanje je drukčije. Za neka treba nekoliko sati, a na nekim radimo nekoliko dana. Ovo uklanjanje traje treći dan. Grede smo odrezali, uklanjamo šutu i sve ide sporo jer je objekt jako nestabilan."

U Zagrebu su godinu i pol od potresa srušene tek tri kuće, a lokacija za odvoz građevinskog otpada pronađena je tek prošli mjesec. Na Banovini je obnovljeno 450 kuća sa zelenom naljepnicom, i nijedna s crvenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo vrlo brzo nakon sljedećih mjesec dana, u studenome započeti s izgradnjom zamjenskih objekata. Ti objekti će biti montažni, trebaju svoju pripremu, armirano betonske temelje, ploče. To su procesi koji traju od tri mjeseca na više", poručuje državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

Iduće proljeće?

"Obnova mora ići brže. Možete zamisliti kad godinu i pol niste napravili ništa kakav dojam građana ima da su građani grada Zagreba prepušteni na milost i nemilost sebi", jasno će saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest tjedana prošlo je od razornih poplava u Njemačkoj. Život je izgubilo više od 150 osoba, a štete dosežu 30 milijardi eura. Za one koji su ostali bez krova nad glavom, izgrađena su kontejnerska naselja. U samo mjesec dana uspostavljen je Fond i set Zakona o obnovi. Dok hrvatski premijer na Banovinu odlazi samo u Stožer, Angela Merkel danas je obilazila građane na stradalom području.

"Mi nećemo zaboraviti ljude. Pokušavamo riješiti stvari sa što je moguće manje birokracije, savezna vlada i država zajedno. Mi to možemo napraviti", kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački parlament Zakon o obnovi trebao bi izglasati 7. rujna, dok će hrvatski parlament ove jeseni raspravljati o izmjenama nekoliko zakona kako bi obnova uopće mogla krenuti. 

"Izmjene, poboljšanja Zakona u Zagrebu će omogućiti upravo krenuti u obnovu olakšati zapravo taj proces. Proces izrade dokumentacije za konstrukcijsku obnovu je u svakom slučaju složen i to traje skoro godinu dana budimo realni", kaže Hanžek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je cilj i smisao ove obnove da se građane natjera da svoje papire i svoju dokumentaciju srede onda je to jasno trebalo reći da to što nemaju sređenu dokumentaciju to što im se desio potres, a sorry, desilo se", uzvraća Mrak Taritaš.

Hrvatska bi pravu obnovu, bude li novca, građevinara i radne snage mogla vidjeti tek iduće proljeće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo