NEKI KAŽU DA JE PRERANO / Kad ćemo skinuti maske? Amerikanci na 38 % cijepljenih s dvije doze, ima li Hrvatska semafor?

Amerikanci koji su se cijepili, više ne moraju nositi maske

20.5.2021.
7:00
VOYO logo

Amerikanci koji su se cijepili, više ne moraju nositi maske. Objavio je to nekidan njihov CDC, odnosno Agencija za kontrolu zaraznih bolesti. Starbucks, Walmart, Disneyland - svi su odmah obznanili da se kod njih može bez maske. 

A što je s Hrvatskom? Dosad su se tu opciju usudili spomenuti samo Zoran Milanović i Gordan Lauc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god pogledaš, svugdje maske

Gdje god pogledaš, maske, maske, maske.  Toliko smo se na njih naviknuli, da mislimo da ih nosimo cijelu vječnost. Obvezne su posljednjih 220 dana. Maske su ulaznica u škole i kafiće, crkve i teretane, ali i trgove i terase - kad nema distance. Viđamo ih u svim bojama i oblicima, jednokratne, perive, dizajnerske, nacionalne, one s porukom ili korporativne. 

Ipak najčešće su one iz stražnjeg džepa, nerijetko s tragovima pudera ili hrane, koje smo svi barem jednom stavili na lice. Toliko su nam postale normalne da se bez njih osjećamo gotovo golo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno, zapravo sam gledala film neki dan i ono ulazak u trgovinu bez maske WOW", kaže Lana Petrović

"Već sam navikla s maskom, već mi je to postalo normalno", kaže Kristina Iljkić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se slažem s tim i trebali bi se svi cijepiti, da ovo što prije završi", kaže Dario Dević

Amerikanci ih više ne moraju nositi

Amerikanci koji su se cijepili ili preboljeli Covid - više ih ne moraju nositi. U SAD-u se cijepilo 38 % građana s dvije doze. "Mogao bih reći da sam cijepljen čak i ako nisam, a ne postoji način da se to dokaže", kaže Andrew Raamot iz Chicaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj zasad ništa od toga. "U Hrvatskoj će se to tek razmatratrati, a ovisno o epidemiološkoj situaciji, trenutno još nije mali broj novooboljelih i incidencija da bi se tako nešto moglo donijeti, ali vjerojatno će, kad se poboljša situacija epidemiološka, i to biti doneseno", kaže epidemiologinja Tatjana Nenet Blažić

Lauc: Odmah ukinuti mjere i maske

To je potpuno besmisleno kaže profesor Lauc – koji bi maske i mjere ukinuo odmah. "Da danas ukinemo sve mjere, ne bi došlo do značajnog broja zaraženih", rekao je Lauc. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnju temelji na svojoj analizi prema kojoj je u Hrvatskoj Covid preboljelo ili bilo s njim u doticaju 50 posto građana, dodamo li još 30 posto odraslih koji su se cijepili jednom dozom - računica je - kaže jasna. 

"Ako je Američki centar za kontrolu bolesti, koji je vrlo konzervativno pristupio toj epidemiji, rekao da oni koji su preboljeli, a to onda vrijedi i za one koji su cijepljeni ne trebaju nositi masku, ne trebaju držati distancu i da se trebaju vratiti normalnom životu - ja mislim da to treba poslušati", kaže Lauc, a na konstataciju da je u Hrvatskoj samo 8 posto građana dobilo dvije doze, odgovara: "Znači istraživanja su pokazala da već i prva doza pruža dovoljnu zaštitu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki tvrde da je ipak prerano

Ne. Prerano je - tvrde čak i iz epidemiološki zelene Istre. "Moram reći da će biti hrabra odluka i ja se nadam da će ona biti donesena tokom ljeta, ali kad se donese, onda ona mora imati uporište i mora biti provediva", kaže načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac. 

Dosad se tu opciju usudio spomenuti samo Zoran Milanović. "Morat ćemo se početi ponašati normalno. Kad sam u društvu ljudi koji su cijepljeni kažem im: 'Skinite maske'", rekao je Milanović početkom svibnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ako ih i nećemo skinuti odmah, već i nada da će se jednom sve vratiti na staro - trebala bi nam biti dovoljna za - više odgovornosti.  

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo