Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
vrijeme za partije

Kada ćemo ponovo plesati? Klubovi rade u Madridu, Budimpešti i Sofiji, u Hrvatskoj ih nitko ni ne spominje

I dok će Jadran možda spasiti sezona, zagrebački noćni klubovi žive od predsezone

Darinka Trgo/ 27.5.2021. u 22:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sutra. Sutra je taj epski dan kada se Hrvatska vraća u polunormalu. Kreću lude svadbe sa 120 uzvanika, čvarkuše i pečenice ponovno možete jesti u prostoru pivnice, djeca opet mogu u igraonice, s prijateljima ćete u kafiću smjeti piti rozi gin tonic sa sušenim ružama do nevjerojatnih 23 sata, a u nedjelju ponovno možete u shopping starih cipela i ormarića na Hrelić. Ali i dalje nitko ne spominje klubove.

Ništa nije načelno rečeno

Oni su vrata zaključali prije 9 mjeseci, a kad će ih opet otvoriti - nemaju pojma. Ne mogu planirati ljeto, ne mogu zvati DJ-eve, ne znaju dokad će plaćati najmove za prostor u kojem od prošlog ljeta nitko nije plesao. Jer im nitko, pa ni načelno nije rekao ništa.

Osim Krunoslav Capak, da su klubovi dinamična mjesta, pa zasad ništa. Dotle se u Madridu, Budimpešti i mnogim drugim gradovima već naveliko pleše.

Sofia, Budimpešta, Madrid. Bez distance i maski - u klubovima se pleše stisnuto kao nekada.

''Klubovi, kao i sve ostalo, rade do 12 sati. Ipak, ima i onih koji produže to radno vrijeme. Epidemiološke mjere su najosnovnije. Kada ulazite u klub, morate imati masku, kada sjedate na svoje mjesto skidate je i ponovno je stavljate kada ste u kontaktu s konobarima'', komentirala je Antonia Kovačević iz Madrida.

Prije fjeste u Madridu se ne morate testirati, ali u Budimpešti će vas na ulazu, osim osobne, tražiti potvrdu o cijepljenju ili negativan test.

Ovo je Bugarska sinoć - kao 2019. Glazba uživo, ples na podiju bez razmaka i maski. Kod nas toga nema. Zatvoreno, Chiuso, Closed, Zaprto...Hrvatski klubovi još uvijek čekaju strane i domaće partijanere. Ovaj vlasnik splitskog noćnog kluba želi čim prije otvoriti.

''Turistima je vanka dosta lockdowna, žele se provoditi, a to sigurno neće moći ovdje kad su susjedne države, Crna Gora, Bugarska i Španjolska već lagano počele s otvaranjem klubova. Ide sada i Engleska s time. Teško je očekivati da će gosti ovdje doći spavati u apartmanu, uživati na suncu. To je premalo da bi se na tome zasnivala turistička sezona'', komentirao je Domagoj Petričević, vlasnik splitskog noćnog kluba.

Ovako je to u njegovom klubu izgledalo prije korone. A ovako izgleda danas. U ovom splitskom klubu nema tko držati distancu. Zadnjih godinu dana ovdje se nije plesalo.

''U ovom klubu do sada je radilo 30 ljudi, svi su nam otišli manje više u Njemačku na bauštelu, pronašli su nova zanimanja. Mi da otvorimo, za mjesec dana, ne znamo ni hoće li to tada biti, pitanje je hoćemo li imati koga za raditi'', rekao je Petričević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
Slučajevi 'proboja' virusa

Studija: Samo je 0,01 posto cijepljenih objema dozama oboljelo od Covida-19

Image
Slučajevi 'proboja' virusa

Studija: Samo je 0,01 posto cijepljenih objema dozama oboljelo od Covida-19


Plesni podiji su predinamični i virus bi se mogao još dinamičnije proširiti kaže Stožer.

''U restorane obično dolazite s poznatim ljudima i boravite duže vrijeme i manja je izmjena gostiju, dok je u kafićima i noćnim klubovima to puno dinamičnije'', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U osmom mjesecu prošle godine na Zrću se partijalo do 4 ujutro. Sada to izgleda kao daleka prošlost, jer na poularnoj plaži nema nikoga. Od stožera nisu dobili okviran datum kada će moći organizirati festivale. Bez njega, ne mogu dogovarati izvođače ni prodavati karte.

''Svibanj i lipanj smo morali skroz otkazati i za njega nam više nema spasa. Pokušavamo smisliti što ćemo sa srpnjom i kolovozom s obzirom da smo do sada izgubili 10 tisuća gostiju jer bi do sada već odradili jedan festivala i u tijeku bi bio drugi'', kazala je Tea Cafuta, predstavnica klubova na Zrću.

I dok će Jadran možda spasiti sezona, zagrebački noćni klubovi žive od predsezone. Mnogi ne mogu plaćati najam prostora pa su svoja vrata zatvorili za stalno.

''Svi oni koji se bave samo s time, veliki su i enormni gubici. Vidi se i po oglasniku i po agencijama vidi se da se sve više nudi objekata. Idu ili u najam, podnajam ili se jednostavno prodaju'', izjavio je Krešimir Svitlanović Kipec, voditelj zagrebačkog kluba.

U jednom klubu na Jarunu ipak se radi, ali samo na terasi. I to zato što su kafić i noćni klub.

''Radi se ta dnevna varijanta od 5 do 10, vani na terasi, jer imamo kapacitet za točan broj ljudi koji je propisan'', kazao je Svitlanovič Kipec.

U susjednoj nam se Hercegovini pripremaju partiji na veliko. Partijati se vjerojatno neće do 10, jer su rezervacije tek od 10:30. Organiziran je prijevoz i za zainteresirane iz Hrvatske.

Upravo se čita

Image
gost Direkta

Hoće li Putin prijeći granicu i baciti nuklearku? Kotromanović: 'Najopasnije su pametne budale. Sve je moguće'

Darinka Trgo/ 27.5.2021. u 22:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
prvi intervju nakon pritvora

Dragan Kovačević EKSKLUZIVNO za RTL: 'Sisačka rafinerija mora se otvoriti! I stari kazan može ispeći rakiju'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba