istraživanje portala mojposao / Kada nemaju izbora: 45 posto ispitanika na razgovoru za posao pristat će na plaću nižu od očekivane

Image
Foto: Thinkstockphotos

Iako time nisu zadovoljni, ispitanici tvrde da nemaju izbora ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom premašiti njihova očekivanja

31.8.2016.
12:12
Thinkstockphotos
VOYO logo

Po podacima iz istraživanja koje je proveo portal MojPosao, 45 posto ispitanika spremno je pristati na plaću koju im poslodavac ponudi čak i ako je niža od očekivane.

Iako time nisu zadovoljni, ispitanici tvrde da nemaju izbora ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom premašiti njihova očekivanja, navodi MojPosao nakon istraživanja koje je proveo na 1600 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto manje ispitanika, njih 33 posto, pregovarat će dok ne postignu željenu plaću, a ako im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom oni koji već imaju posao i spremni su ga promijeniti radi veće plaće.

"Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plaće rijetka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora", kaže jedan od ispitanika. Druga ispitanica kaže da bi prihvatila ponudu nižu od očekivane kako bi bila zaposlena dodajući - "imam barem nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ispitanika pak poručuje da nikada ne bi smjeli pristati na plaću koja nas podcjenjuje te savjetuje: "Ako misliš da vrijediš 10 eura po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 eura prihvati ako ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 eura po satu".

Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ako posao sam po sebi ima niz drugih prednosti, navodi MojPosao. "Ako je razgovoru o plaći prethodio uspješan dogovor oko svih ostalih uvjeta, pristat ću na nižu ponudu", objašnjava jedan ispitanik dok drugi kaže da će pristati na nižu ponudu ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo