ODLUKE POTPISAO BIVŠI MINISTAR / Kadroviranja donatora HDZ-a u ministarstvu: Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića i Tolušića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo nema nadležnost ispitivanja političkog kadroviranja niti se može miješati u takve predmete

25.9.2020.
11:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića zbog prijave za političko kadroviranje dužnosnika u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno donatora HDZ-a.  

"Radi se o osobama koje su dale donacije HDZ-u, u prijavi povjerenstvu se tvrdi da se radi o političkom kadroviranju, da osobe nisu napredovale temeljem stručnih sposobnosti nego temeljem političkih veza i donacije. Međutim, povjerenstvo nema nadležnost ispitivanja političkog kadroviranja niti se može miješati u takve predmete", izjavila je u petak predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član povjerenstva Davorin Ivanjek pojasnio je kako se u prijavi za Plenkovića i Tolušića tvrdi da su "imenovali dužnosnike, zapošljavali službenike u državnoj upravi ne na temelju propisanih kriterija, već temeljem članstva u HDZ-u i sukladno iznosu financijskih sredstava doniranih HDZ-u u predizbornoj kampanji".

Povjerenstvo je provjerilo navode iz prijave te utvrdilo da su trojica dužnosnika u Ministarstvu poljoprivrede - Marin Fak, Zdravko Tušek i Tugomir Majdak bili donatori HDZ-a u predizbornoj kampanji 2016. godine, pri čemu je Fak HDZ-u donirao 30.000 kuna, a Tušek i Majdak po 25.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanjek je izvijestio da je povjerenstvo provjerilo imenovanja dužnosnika. Za Faka je utvrdilo da je do 2017. godine bio stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, a 2018. godine nakon nove sistematizacije radnih mjesta postao je načelnik sektora za poljoprivrednu politiku. Odluku o imenovanju potpisao je Tolušić.

Tušek je postao ravnatelj savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede, no povjerenstvo je utvrdilo da je za to mjesto bio raspisan javni natječaj, a u njegovu imenovanju nije sudjelovao nitko do dužnosnika iz prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Majdak je unaprijeđen u zamjenika ministra poljoprivrede, što je samo po sebi politička funkcija, a postao je dužnosnik prije novčane donacije HDZ-u", kazao je Ivanjek dodavši da zbog toga za njega povjerenstvo nije ni tražilo dodatne provjere u Ministarstvu poljoprivrede.

Ivanjek je istaknuo da prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa povjerenstvo nema ovlasti utvrđivati takve povrede, a iz samih činjenica teško je povući paralelu između dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo