odgovori na sva pitanja / Kaić za RTL.hr o majmunskim boginjama i cjepivu: 'Neće biti dostupno svakome, a zaraženi ne moraju u karantenu'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
14.6.2022.
8:00
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj još uvijek nije zabilježen niti jedan slučaj majmunskih boginja, no u zemljama Europske unije do sada je bilo već 550 slučajeva. Uključujući i hrvatske susjede, u Italiji 29, u Sloveniji ih je trenutno šest slučajeva, a u Mađarskoj jedan.

Ima li cjepiva?

Smatra se da cijepljenje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon cijepljenja. Cijepljenje protiv velikih boginja je krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina ukinuto svuda u svijetu, nakon proglašenja eradikacije velikih boginja. Epidemiolog Bernard Kaić za RTL.hr je kazao kako cjepivo protiv velikih boginja može pomoći i u slučaju majmunskih boginja, te kako se radi na nabavci cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaić je kazao: ''Vrlo vjerojatno će cjepivo uskoro biti dostupno. Ali ne svakome tko se hoće cijepiti nego za postekspozicijsku zaštitu nakon bliskog kontakta s bolesnikom''.

Dakle, cjepivo dolazi u obzir tek za one koji su bili u kontaktu s oboljelom osobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se liječiti?

Kaić nam je rekao kako se ne zna u kojoj su mjeri zaštićeni od majmunskih boginja ljudi koji su cijepljeni protiv velikih boginja prije 1980. godine.

''Osoba koja oboli od majmunskih boginja se liječi u bolnici ili kod kuće, ovisno o težini bolesti. Ako nije hospitalizirana, treba biti u kućnoj izolaciji cijelo vrijeme trajanja zaraznosti, a to je sve dok ne otpadnu zadnje kraste s kožnih promjena. Zbog toga, naravno, treba kontinuirano biti u kontaktu s liječnikom koji će na temelju tijeka kliničke slike procijeniti kad je sigurno prekinuti izolaciju. Ako ne nastanu komplikacije, bolest traje od dva do četiri tjedna'', objasnio je dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
WHO održao sastanak /

Majmunske boginje zabilježene su u 9 europskih zemalja, ne zna se kako ga spriječiti, ali ni koji je izvor

Što ako smo bili u kontaktu?

Osobe koje su bile u bliskom kontaktu s bolesnom osobom tijekom razdoblja zaraznosti, ne trebaju u karantenu već trebaju tijekom 21 dana od zadnjeg bliskog kontakta svakodnevno mjeriti tjelesnu temperature dva puta dnevno i motriti na moguće znakove početka bolesti, naglašava epidemiolog.

''Ukoliko se razviju simptomi bolesti, trebaju ostati u izolaciji kod kuće ili u bolnici, ovisno o težini simptoma. Zbog toga se bliski kontakti podvrgavaju zdravstvenom nadzoru, što podrazumijeva da se svakodnevno čuju s liječnikom koji provodi zdravstveni nadzor. Tijekom tog 21-dnevnog razdoblja, preporučuje se da izbjegavaju bliski kontakt s trudnicama, malom djecom i osobama oslabljenog imuniteta'', kazao je dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog ovog zdravstvenog nadzora, kojem je svrha na vrijeme prepoznati bolest kod bliskih kontakata i time spriječiti daljnje širenje na druge osobe koje su s njima u kontaktu, važno je da osoba oboljela od majmunskih boginja iskreno navede sve svoje bliske kontakte liječniku koji provodi epidemiološku anketu, navodi poznati epidemiolog.

''Jedino na taj način se može suzbiti daljnje širenje bolesti u stanovništvu'', rekao je dr. Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome će se ponuditi cjepivo?

''Kad cjepivo postane dostupno, liječnik koji provodi zdravstveni nadzor nad kontaktima će ponuditi bliskim kontaktima cijepljenje protiv velikih boginja'', navodi dr. Kaić.
Naime, ako se cjepivo primijeni unutar četiri dana od bliskog kontakta, velika je vjerojatnost da će se spriječiti razvoj bolesti, a ako se primijeni više od četiri dana nakon bliskog kontakta vjerojatno će ublažiti težinu bolesti.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo