gaf u sabornici / Kakav gaf u Saboru, Most glasao protiv svog zakona: 'Zabunili smo se zbog umora i buke'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Most je predlagao da Sveučilište Sjever izmijeni sjedište i ime, no prilikom glasovanja su glasali protiv svog zakona, a do gafa je došlo, kako kažu, zbog buke u sabornici.

30.4.2018.
14:30
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U proceduru je krajem prošle godine upućena izmjena Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku, s prijedlogom da se promjeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu i da se sjedište iz Koprivnice prebaci u Varaždin.

Robert Podolnjak, Mostov zastupnik koji je uputio u proceduru te izmjene, argumentirao je svoj prijedlog s tim da većina javnih sveučilišta imena nosi prema gradovima u kojima im je sjedište. Budući da većina studenata Sveučilišta Sjever studira u Varaždinu, Podolnjak smatra da bi Sveučilišno sjedište trebalo biti u tom gradu, umjesto u Koprivnici gdje je trenutno smješteno, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je nastao jer na glasanje nije stavljen zaključak 'da se podržava' prijedlog zakona, već zaključak da se 'ne podržava' prijedlog zakona. Mostovci su automatski glasali 'za' čime su ustvari glasali protiv vlastitog prijedloga.

Na snimci na sastancima Sabora čuje se kako i predsjednik Sabora Goran Jandroković provjerava na koji način se glasa, a može se čuti i tajnik plenarne sjednice Ivan Bukaric kako se čudi kako je Most glasao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu", pojasnili su iz Mosta.

No, do ponovnog glasanja nije došlo iako su to zatražili jer je Jandroković je to odbio, rekavši da se "glasalo sukladno uobičajenoj praksi", javlja Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak je glasovao i šef SDP-a Davor Bernardić, jedinog SDP-ovaca koji je glasao protiv prijedloga dopuna Zakona o doprinosima, kojeg je u saborsku proceduru uputio Mirando Mrsić (a zbog kojeg je izbačen iz SDP-a.). Rekao je da je glasovao po savjesti te kako je Mrsić oblatio SDP.

Ostali zastupnici SDP-a bili su ili suzdržani ili nisu bili prisutni, a bilo je i onih koji se nisu uključili za glasovanje. Mrsiću je dobio podršku od Željka Jovanovića, Milanke Opačić, Nenada Stazića, Damira Tomića i Siniše Varga, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo