ANALIZA REZULTATA EUROIZBORA / Kakav se razvoj događaja može očekivati na našoj političkoj sceni?

Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je službeno objavilo imena 11 hrvatskih europarlamentaraca – šest s liste HDZ-a i partnera, četiri s liste SDP-a i partnera, a jedan s ORaH-ove liste.

26.5.2014.
18:50
VOYO logo

Dok se u stožeru desne koalicije nisu mogli dogovoriti tko ima više razloga za slavlje,
šefu Kukuriku koalicije preostalo je samo pozvati lijeve birače da izađu na parlamentarne izbore. 

A upravo pred okršaj na tim izborima odmjeravalo se mišiće na ovim, europarlamentarnima. HDZ-ovi su, ovog trenutka, jači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi idemo dalje, naš sljedeći korak je pobjeda na predsjedničkim izborima, a nakon toga priprema, vrlo ozbiljna priprema za pobjedu na parlamentarnim izborima", rekao je sinoć TomislavKaramarko.

Nakon prospavane noći HDZ-ovcima je analiza jednostavna i slatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovim izborima ostvarili smo sve svoje cijeve, šest mandata u parlamentu, postotak od 42 posto naše koalicijske liste", rekao je politički tajnik HDZ-a TomislavČuljak.

Čak i to što su Ruža Tomašić i Marijana Petir, koje nisu HDZ-ovke, ostvarile više glasova nego četvero kandidata HDZ-a, kažu, nije problem. Štoviše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova koalicija nije alternativa ovoj vlasti nego je to buduća vlast u Hrvatskoj", izjavio je AndrejPlenković.

U lijevoj koaliciji analiza poraza trajat će duže i neće biti nimalo laka. Poraz je danas još teži nego sinoć, kada se vjerovalo da HDZ osvaja samo pet mandata i rijetki su oni koji misle da to ne znači ništa za izbore koji tek slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne mislim da je to težak poraz. Ja mislim da je to u skladu sa svim ovih što Vlada radi, donosi teške odluke, nepopularne, sada kada se prvi pozitivni rezultati u gospodarstvu naziru, će se bitno mijenjati situacija", rekao je potpredsjednik Vlade BrankoGrčić.

U većini su ipak oni koji izbornu poruku birača jako dobro razumiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nešto što je upozorenje Vladi da treba početi pokazivati rezultate. Svatko tko u našoj poziciji ne razumije to kao jedno ozbiljno upozorneje nije dovoljno ozbiljan", izjavila je VesnaPusić.

Loš rezultat za Kukuriku listu, još je lošiji za SDP - samo dva stranačka zastupnika u Europarlamentu. Ionako nategnuti odnosi sada sigurno neće postati opušteniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo potpuno potpuno jasnu poruku iz koje moramo izvući pouke", rekao je potpredsjednik SDP-a RajkoOstojić, a njegov kolega ZlatkoKomadina je dodao da je "svaki poraz otrežnjenje".

Ali i odraz stanja u stranci, kaže vođa riječke struje. "Odgovornost je svačija, i moja i predsjednika Milanovića, i predsjednika Karamarka i bilo kojeg predsjednika stranke. Kolega Lesar je povukao već potez", dodao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li jedini SDP-ov izborni pobjednik, koji je dobio gotovo 50 posto svih glasova s Kukuriku liste, sada preuzeti zadaću rušenja stranačkog šefa kojega mnogi krive za ovaj poraz?

"Tvrdim, ja sam nisam rješenje, ali bi volio biti dio rješenja problema koji opterećuju SDP i sliku SDP-a u javnosti", rekao je ToninoPicula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izbornog poraza SDP definitivno još čeka konačni obračun, među ostalim i onaj koji je najavio odbačeni ministar SlavkoLinić.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo