Ženski rad / Kako balansirati između majčinstva i karijere? U Hrvatskoj tek 11 tvrtki promiče ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života

Među kompanijama s certifikatom MAMFORCE, za promicanje ravnoteže i jednakih mogućnosti napredovanja, od danas su službeno Janaf i Lidl

29.12.2016.
19:14
VOYO logo

Imati karijeru i biti majka - nije lako.

Ana to najbolje zna - uz dvojicu sinova gotovo svaki trenutak dana unaprijed je organiziran. Sinovi su sada školarci pa je lakše, no do nedavno..."Nisu mogli ići sami tako da sam ih ja morala voziti, što u školu, što u vrtić. A popodne aktivnosti-muzička škola, mali sportaši, jezici, tekwando" kazala nam je Ana Mišević, direktorica Službe istražnih projekata INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A poslovne obveze se nižu. No, sve se više pazi i na privatni život. U Ini se za to brinu, a službeno od danas i Janaf i Lidl. Dodijeljen im je certifikat MAMFORCE za promicanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života i jednakih mogućnosti napredovanja.

"Djeca moraju jesti, djeci treba pružiti ljubav, djecu treba odgajati, djeci treba pomoći oko škole i to je većina onih aktivnosti koje moram obaviti. Sve ono što ne moram pokušavam delegirati na druge, kako na djecu tako i na sve ostale", rekla je rukovoditeljica Službe računovodstva Janafa, Marina Briški-Vuljak,

A da bi joj posao bio lakši, u Janafu su uveli fleksibilnije radno vrijeme, razne programe profesionalnog usavršavanja, plaćeni dopust za obiteljske potrebe.

"Vi ne možete imati zadovoljnog zaposlenika ako njegova privatna situacija nije dobra. Dakle ako nije zadovoljan sam sa sobom, ako nije motiviran, ako nije samoaktualiziran", objasnila nam je Ivana Milković iz Sektora ljudskih resursa Janafa.

To znaju i u Lidlu. Tamo su organizirali ljetni kamp za djecu zaposlenika, roditelji su slobodni za prvi dan škole, a svi idu na sistematski pregled. U firmi radi čak 72% posto žena. 

"Mi kao poslodavac utječemo na živote naših zaposlenika. I želimo da i ovaj dio koji provode na poslu, provode kvalitetno kao i ovaj dio koji provode izvan posla", izjavila je Romina Ivančić, voditeljica Sektora ljudskih resursa Lidl Hrvatska 

No problema ne nedostaje. Žene u Hrvatskoj neplaćeno rade dva puta više od muškaraca, gotovo da ih nema na visokim pozicijama, teže dobivaju ugovore na neodređeno zbog mogućeg odlaska na porodiljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Još imate jedan problem što su žene sve obrazovanije, a ne mogu se dovoljno realizirati. I same odustaju. Nije vam pitanje samo poslodavca ili države, nego žene same odustanu jer vide da ne mogu. Da ne mogu odabrati odgovornije poslove jer nemaju dovoljnu podršku niti poslodavca, niti obitelji, niti države", zaključuje Dijana Kobas Dešković, autorica metode procjene MAMFORCE.

A ako se i odluče za put karijere i majčinstva, žene su manje plaćene nego muškarci. Razlika je tolika da su ove godine u prosjeku žene svojim poslodavcima pokolonile mjesec dana rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo