eurokonverteri / Kako bi lakše preračunavali eure, HNB umirovljenicima priprema kalkulatore. No, nemaju ih dosta za sve…

U HNB-u kažu da smanjili količinu jer jedan eurokonverter košta sedam kuna, pa bi nabava bila preskupa

20.7.2022.
21:15
VOYO logo

Euro na kotačima, privjesci, letci, video spotovi - više od 27 milijuna kuna stajat će kampanja o zamjeni kune eurom. Milijun i 200 tisuća umirovljenika obećani su i mali konverteri, kojima bi lakše preračunavali, ali kako doznajemo - državi - preskupo! Pa ih nabavljaju tek 60 tisuća.

Ove tri novčanice prosječna su mirovina u eurima za čak 70 posto umirovljenika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekako smo se navikli te novčiće rasporediti te naše kunice. Sada prvo će biti šok dok ih ispretvaram, hoće li mi ostati za režije", kazala je umirovljenica Meri Sokolić.

Umirovljeniku Ivanu, euro će bit će šesta valuta koju za života koristi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da sam primao plaću u jugoslavenskim starim dinarima, novim dinarima, u hrvatskim dinarima, hrvatskoj kuni. To je to. A da sam kao mali klinac prodaval trešnje za kune NDH", prisjeća se umirovljenik Ivan Uhernik.

Image
PROMJENA VALUTE /

Izvršni direktor u HNB-u otkrio kad će se moći nabaviti eure i što će biti s kunama na računima građana

Image
PROMJENA VALUTE /

Izvršni direktor u HNB-u otkrio kad će se moći nabaviti eure i što će biti s kunama na računima građana

A kako bi prelazak na euro olakšali umirovljenicima u Hrvatskoj narodnoj banci mislili su im podijeliti eurokonvertere - male kalkulatore. Ali nabavka od milijun i dvjesto tisuća primjeraka pala je u oglasniku javne nabave na samo 60 tisuća. Kad su čuli, umirovljenici su se naljutili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako mogu podijeliti svim umirovljenicima bit ćemo jako sretni da podijele, ako bude išlo kako god nek' svaki umirovljenik dobije. Ako ne mogu, nek' dobro razmisle onda bolje nikome", smatra predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

U HNB-u kažu da smanjili količinu jer jedan eurokonverter košta sedam kuna, pa bi nabava bila preskupa. Dodaju da od 5. rujna kreće dvojno iskazivanje cijena pa će umirovljenici lakše pratiti, a u pripremi je aplikacija za mobitel koja će računati tečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenu kune za euro pratit će Nacionalna informativna kampanja za koju će HNB izdvojiti više od 27 milijuna kuna. Dijelit će se privjesci, kasice, majice. Državu će obići i euro na kotačima - izložba o prelasku na novu valutu. Bit će i reklama u medijima, a cilj je da informacije dođu baš do svakoga.

"Ona je mogla krenuti ranije, ali moramo uzeti u obzir da je do službenog uvođenja eura još šest mjeseci i smatram da se u šest mjeseci može napraviti jako dobra i kvalitetna kampanja. Ta kampanja mora biti usmjerena prema svim stanovnicima Hrvatske", smatra komunikacijski stručnjak, Petar Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kampanji toga nema, ali umirovljenici se pitaju koliko će unucima davati za sladoled. Gospođa Mirjana svojima daje po 20 kuna, a sada će primijeniti taktiku koju je imala s nećacima iz Njemačke i tadašnjim markama.

Za manje od pola godine, svi će morati svoje kune dati za eure - pa kako bude!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo