Ne očekujemo manje turista / Kako će Brexit utjecati na Hrvatsku? Predsjedat ćemo izlaskom, trebat će nam putovnice..

Britanci su bili odlučni da početkom godine napuste Europsku uniju, a to znaći da će i Hrvatska imati važnu ulogu

16.12.2019.
21:20
VOYO logo

Kada britanski parlament potvrdi odluku o izlasku 31. siječnja, Hrvatska će biti ta koja će za Velikom Britanijom zatvoriti vrata Europske unije. Imat ćemo i važnu ulogu u tranzicijskom razdoblju koje će uslijediti nakon Brexita kada će se dogovarati uvjeti izlaska.

U siječnju završava tek prvi dio odvajanja

Ujedinjeno Kraljevstvo 31. siječnja napušta Europsku uniju, a Britance će, na mjestu predsjedavajuće države, ispratiti upravo Hrvatska. No, ako britanski parlament, u kojem sada Boris Johnson ima natpolovičnu većinu, prihvati dogovor koji je postigao s Europskom Unijom, krajem siječnja završit će tek prvi dio odvajanja, tvrdi hrvatski veleposlanik u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dana 31. 1. završava tek prva faza u procesu izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, a počinje druga faza, tranzicijsko razdoblje u kojem će se trebati voditi razgovori i pregovori o idućim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske Unije, gdje će također Hrvatska imati svoju ulogu'', kazao je Igor Pokaz, veleposlanik RH u Velikoj Britaniji.

Izlaskom Britanaca Europska Unija će biti oslabljena za trgovačku i financijsku silu. Hrvatska je u prvih devet mjeseci ove godine na otok izvezla dobara u vrijednosti više od 176 milijuna eura, a iz Britanije uvezla gotovo 210 milijuna eura. To predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje lani. Budući nije riječ o velikom trgovinskom partneru, veće ekonomske udarce Hrvatska ne bi trebala osjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnja britanskih proizvoda preko carine bit će skuplja

''Međutim, posredne, indirektne negativne učinke, ako dođe do Brexita bez dogovora možemo očekivati zbog usporavanja ukupne europske ekonomije, posebno najvažnijih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera Njemačke i Italije koji su u velikoj mjeri bili orijentirani na britansko tržište'', rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Prošle godine je Hrvatsku posjetilo gotovo milijun turista iz Ujedinjenog kraljevstva. Očekuje se da Brexit neće smanjiti broj Britanaca, ali bi mogao utjecati na kupovnu moć u sezoni. Zato izlaz bez dogovora nije poželjna opcija ni jednoj strani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je na nama sada je da zajedno sa komisijom, zajedno s Michelom Barnierom , sad će biti sastanak u kontekstu članka 50, vidimo kako pristupiti izradi pregovaračkog okvira za sporazum o budućim odnosima", izjavio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Velika Britanija je do sada čak trećinu hrane uvozila iz Europske unije. 90 posto britanske salate je uvezeno s europskog kopna, 80 posto rajčica i 70 posto šumskog voća. Izgubiti takvog trgovinskog partnera nije lako ni petoj ekonomiji svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sada neće više sve ovisiti samo o britanskim političarima, nego i o pregovorima s Europskom unijom. Mislim da će to biti mnogo teže nego nam je Boris Johnson rekao'', cijenio je Charlie Beckett, komunikacijski stručnjak.

Svi oni koji kupuju iz Velike Britanije putem interneta, osjetit će poskupljenje zbog carina. Za odlazak na Otok trebat će nam putovnica, a neće se više ni primjenjivat pravila roaminga koja vrijede u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo