OPET KASNIO / Kako će izgledati nova Vlada: Plenković u poznatom zagrebačkom restoranu okupio predstavnike većine

Kraj sastanka očekuje se oko 15 sati, a Plenković, koji je opet kasnio, prije sastanka je mahnuo novinarima

15.7.2020.
13:18
VOYO logo

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade te najvjerojatnije mandatar nove Vlade Andrej Plenković 20-ak minuta nakon 13 sati stigao je u jedan zagrebački restoran gdje je na ručku okupio zastupnike i zastupnice koji mu daju potporu za sastav Vlade kako bi održali sastanak.

Image
UŽI KABINET U BANSKIM DVORIMA /

Sve jasnije konture nove Vlade: Banožić objasnio koja tri uvjeta mora zadovoljavati ministar obrane

Image
UŽI KABINET U BANSKIM DVORIMA /

Sve jasnije konture nove Vlade: Banožić objasnio koja tri uvjeta mora zadovoljavati ministar obrane

Uz predstavnike HDZ-a, na ručku su i zastupnici nacionalnih manjina te HSLS-ov Dario Hrebak, čelnik Reformista Radimir Čačić te predsjednik HNS-a Predrag Štromar, a kraj sastanka se očekuje oko 15 sati.

Plenković će sutra u podne na Pantovčak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donijeti 76 potpisa potpore izabranih saborskih zastupnika i zastupnica da bude mandatar Vlade.

Očekuje se i da će sutra predstaviti strukturu Vlade odnosno broj ministarstava, kojih bi trebalo biti manje nego do sada - 15 ili 16, a u ponedjeljak će sastav nove Vlade predstaviti pred stranačkim tijelima HDZ-a. Konstituirajuća sjednica Sabora trebala bi biti u srijedu 22. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dario Hrebak (Goran Stanzl/PIXSELL)

Hrebak: Dobro je da se sastajemo prije konstituiranja Sabora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči sastanka Hrebak je poručio da je dobro da se sastaju uoči konstituiranja Sabora kako bi razgovarali o svim problemima s kojima će se suočiti te je istaknuo i da je njihova većina čvrsta: "Očekuje nas burna jesen, određeni izazovi i stvari s kojima ćemo se morati suočiti. Mislim da je dobro da se nalazimo uoči konstituiranja sjednice Sabora i da doista razgovaramo o svim onim problemima s kojima ćemo se suočiti, ali isto tako i o nekim tehničkim detaljima vezanih za samo konstituiranje".

76 ruku u Saboru bit će čvrsta većina i da bi takva i ostala mora se napraviti određene preduvjete - upoznati se i početi komunicirati, istaknuo je Hrebak: ''Mislim da je ovo pravi način da se počnemo dogovarati oko nekih stvari jer će biti izazov održavati većinu, ali uvjeren sam i optimističan da će to biti puno lakše, nego da imamo primjerice 86 ruku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od današnjeg sastanka očekuje da će ih Plenković upoznati s određenim detaljima vezanim za sastavljanje Vlade, ali ne zna hoće li to biti i imena potencijalnih ministara. Upitan hoće li pitati tko će platiti račun ručka u restoranu gdje se održava sastanak, s obzirom na to da se on zalaže da transparentnost, odgovorio je da je sve što se tiče transparentnosti dogovorio s Plenkovićem i da ide izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi: "Do lokalnih izbora transparentnost će zaživjeti i moći ćemo vidjeti kako gradonačelnici, načelnici i župani troše novac, a sigurno ćemo vidjeti i koliko je koštao ovaj ručak danas. Neće biti nikakav problem".

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Radimir Čačić

Radimir Čačić (Patrik Macek / PIXSELL)

Čačić: Objedinjavanjem ministarstava pojednostaviti procedure i upravljanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog sastanka je potpuno jasan, nekakva vrsta informacije o tome koji model i okvir funkcionalnog povezivanja različitih ministarstava", rekao je Čačić novinarima uoči sastanka, a njegov stav i stav Reformista je, kaže, poznat: "Svaka vrsta objedinjenja različitih ministarstava može donijeti koristi u smislu pojednostavljenja. Ne u smislu pojeftinjenja, ništa se tu spektakularno neće dogoditi. Može pojednostaviti procedure i upravljanje, to je sasvim sigurno".

Mogućnost za objedinjavanjem ministarstava, kaže, ima, ali ako nema potrebe da se namiruju koalicijski partneri i njihove potencijalne ucjene s ministarskim mjestima: "Ne rezati funkcionalne okvire jer time se nanosi puno veća šteta, nego što je koristi. Poruka je dobra, ali treba paziti da se ne napravi šteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ozbiljne europske zemlje, ističe, imaju manji broj ministarstava, i nijedna ozbiljna zemlja to ne mijenja svake četiri godine. Na pitanje hoće li danas saznati imena ministara, kazao je kako pretpostavlja te da će biti i izrečeno u kojim formama će se to dogoditi.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja: nema štednje.

Predrag Štromar (Patrik Macek/PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štromar: Očekujem od budućeg ministra da nastavi s projektima

Štromar je kazao da ne zna tko će biti novi ministar graditeljstva, ali da od njega očekuje da nastavi sa svim projektima u Ministarstvu. "Gospodin Horvat je dobro obavljao svoju funkciju do sada, hoće li biti na mojem mjestu vidjet ćemo", rekao je upitan o nagađanjima da bi ga na ministarskom mjestu trebao naslijediti dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li kao partner podržati bilo kojeg predloženog ministra, Štromar nije precizirao: "Nitko nije rođen da bude ministar. Samo očekujem od budućeg ministra da nastavi sa svim projektima koje smo radili u ministarstvu. Prvenstveno to su subvencionirani krediti za mlade. To je jedna prava demografska mjera. U tome smjeru treba ići dalje. Mora se ubrzati digitalicija i moramo stvarno maknuti biljege".

Smatra da je dobra ideja da se spajaju ministarstva i da se to treba učiniti, a na pitanje hoće li imati kakve uvjete prema Plenkoviću kao koalicijski partner nije precizirao, već je istaknuo da je njima najbitnije da program koji su predstavili u predizbornoj kampanji građanima i biračima bude uvršten u program Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Moramo ići dalje s reformom obrazovanja, moramo u obrazovanju ići u veliki korak u naprijed. Jako je bitno da zajednički radimo, da idemo u potpunu digitalizaciju, transparentnost", kazao je Štromar, a na pitanje zna li tko je budući ministar ili ministrica obrazovanja odgovorio je da ne zna.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo