dva mjeseca pred izbore / Kako će izgledati Zagreb bez Bandića? Protukandidati danas iz poštovanja o lošem nisu htjeli

Smrt čovjeka koji je bio zajednički politički neprijatelj svim protukandidatima mnogima od njih će poremetiti strategiju u kampanji

28.2.2021.
21:00
VOYO logo

Iznenadna smrt zagrebačkog gradonačelnika dva i pol mjeseca prije novih izbora iznenadila je i kandidate za prvu fotelju grada. Iako su mu bili najglasniji kritičari, danas, iz poštovanja i sućuti o lošem nisu htjeli.

Do svibnja gradom upravlja zamjenica

Smrt gradonačelnika neće ubrzati izbore. Do svibnja će upravljanje Zagrebom preuzeti njegova zamjenica, a u iduća nepuna tri mjeseca nitko ne očekuje veće probleme u radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak Milana Bandića politički oponenti su priželjkivali, ali tek na svibanjskim izborima. Ne ovako iznenada, tragično, tri mjeseca ranije.

"Šokirala me ova vijest noćas. Opće poznata je činjenica da je da sam dugogodišnji politički protivnik Milana Bandića i žao mi je što se nećemo sučeliti na skorim lokalnim izborima'', rekao je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

"Pogodila me jutros vijest o iznenadnoj smrti zagrebačkog gradonačelnika", kazao je Davor Filipović, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

"Šokirala me je vijest da nas je napustio gospodin Milan Bandić i naše razmišljanje je da danas nije dan za ocjenu niti lika niti djela gospodina Milana Bandića", izjavio je Zvonimir Troskot, kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Image
IZNENADA PREMINUO /

O smrti Bandića progovorili susjedi, suradnici, ali i liječnik koji ga je reanimirao: 'Zafrkavao se... Ništa nije slutilo da ima neke tegobe'

Image
IZNENADA PREMINUO /

O smrti Bandića progovorili susjedi, suradnici, ali i liječnik koji ga je reanimirao: 'Zafrkavao se... Ništa nije slutilo da ima neke tegobe'

Ne žele o kampanji

"Mislim da obitelj ima pravo u jednoj dostojanstvenoj atmosferi da se oprosti od svog voljenog člana", kazao je  kandidat za gradonačelnika Zagreba Joško Klisović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kampanji i gradskim problemima kandidati za Bandićevog nasljednika ne žele. Svi izražavaju sućut obitelji, a za ostalo će, kažu, biti vremena.

"Mislim da je on bio jedan čovjek velike energije koji je na svoj način obilježio grad Zagreb u proteklih 20 godina", rekao je Klisović.

"Baš bih ga htio ispoštovat ono ljudski. Dobit šest puta izbore, bez obzira slagao se s njim ili ne, je velika stvar. A sve ostalo neka sudi vrijeme", izjavio je Troskot.

"Ja ću danas podsjetiti samo na ono dobro što je napravio. Neću na današnji dan reći ništa drugačije", rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Ipak, smrt čovjeka koji je bio zajednički politički neprijatelj svim protukandidatima mnogima od njih će poremetiti strategiju u kampanji.

"Reći ću vam da sam u sljedećim mjesecima očekivao jednu oštru političku borbu koja je danas naglo prekinuta", izjavio je Filipović.

No, grad bez Bandića do izbora neće biti obezglavljen. Budući je preminuo u posljednjoj godini mandata, neće biti prijevremenih izbora, a grad će do redovnih svibanjskih voditi njegova dosadašnja zamjenica Jelena Pavičić Vukičević.

Prerana smrt gradonačelnika neće se reflektirati ni na funkcioniranje gradske skupštine. Na ovotjednoj sjednici predsjedništva skupštine pokojni Bandić je sudjelovao. Iduća sjednica je zakazana za 16. ožujka.

"Ako bude potrebe sazvat ćemo novu sjednicu predsjedništva i dogovoriti se ima li potrebe da ona ne bude 16. ožujka nego koji dan kasnije. Ali o tome ćete biti prijevremeno obaviješteni", kazao je Mislav Herman, predsjednik Skupštine grada Zagreb.

Herman je potvrdio da će se pokrenuti i inicijativa proglašavanja dana žalosti u spomen na Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo