voda kao izvor / Kako će se od vruće vode stvarati struja i kakav će utjecaj imati na okoliš? Nova elektrana stiže u Međimurje

Najmodernija tehnologija proizvodnje električne energije, jedina takva na svijetu, stiže u Međimurje. Švicarsko njemački konzorcij ulaže u 560 milijuna kuna vrijednu elektranu, pored kojih će se graditi i toplice

31.8.2017.
18:18
VOYO logo

Kraj Čakovca krajem 70-ih godina prošlog stoljeća INA je tražila naftu i plin, bušili su do 2 i pol kilometra ispod zemlje no nisu ništa pronašli. Pronašli su samo vruću vodu, a sada će ta voda biti izvor električne energije

Jer je švicarsko-njemački konzorcij, inače orijentiran na ulaganja u turizam, prvotno namjeravao ovdje graditi samo toplice, no još 2014. godine razvila se ideja da pokraj toplica nastane elektrana, napravljene su analize, povučeni novci iz EU fondova i uskoro kreće bušenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je došlo do te promjene i odluke o gradnji elektrane?

"Pa dogodila se u osnovici zbog financijske krize i onda je jednostavno nastala ta ideja i vidjeli smo da je izvediva, na kraju smo je patentirali", rekao je Bodo Von During, predsjednik Uprave CloZEd Loop Energy AG, iz Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, u jeku krize veliko ulaganje u toplice samo po sebi nije se činilo toliko isplativo, pa je pala odluka da će se investitor osigurati gradnjom elektrane koja će proizvoditi struju koju će potom prodavati u sustav, naravno po povlaštenoj cijeni, koju imaju svi proizvođači iz obnovljivih izvora.

Znači 200 metara metara ispod nas je voda, jako vruća voda, kako ćete vi sad od te vode dobiti električnu energiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta geotermalana voda, vruća voda, dolazi putem buština i putem cijevi i onda se stvara unutrašnja para koja ide na turbine kojima se onda stvara energija", rekao je Peter Vesenjak, savjetnik Uprave AAT Geothermae.

I pritom će se proizvoditi brojni plinovi koji inače zagađuju okoliš no u ovom slučaju baš ti plinovi su ono zbog čega je projekt dobio nagrade, jer će se sav ugljikov dioksid otopljen u vodi, vraćati u zemlju, a ne ispuštati u atmosferu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici bi elektrana trebala u potpunosti opskrbljivati strujom i toplinskom energijom dobar dio Međimurja.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo