dvojne cijene od ljeta / Kako će se u eure pretvarati cijene u kafićima i hoće li biti zaokruživanja na više? 'Jedna stvar je vrlo bitna...'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Već ovoga ljeta trebalo bi započeti isticanje cijena u kunama i u eurima diljem Hrvatske

14.2.2022.
11:13
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Zajedničkoj valuti zemalja članica Europske unije, čije se uvođenje u Hrvatskoj očekuje početkom iduće godine, već su se počeli prilagođavati trgovci i ugostitelji. Dvojno isticanje cijena započet će šest mjeseci prije nego euro postane službena valuta, a trajat će još godinu dana nakon njegova uvođenja. No, krajnji rok obaveznog iskazivanja cijena u obje valute je 5. rujna ove godine.

Prema prijedlogu zakona o uvođenju eura, tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje i zaokruživanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će dvojno iskazivanje cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske građane, poznate među ostalim i po navikama boravka u kafićima, zabrinjava zaokruživanje cijena njihovih omiljenih napitaka, među kojima je i neizostavna kava.

Na koji način će se oblikovati cijene u ugostiteljstvu i hoće li u konačnici potencijalno zaokruživanje cijena utjecati na njihov rast, unatoč već aktualnim poskupljenjima, komentirao je za Glas Istre predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna vrlo bitna stvar je to da će se dosta prije uvođenja eura i dosta poslije samog uvođenja eura morati dovoljno sniziti cijene, što je lijep zaštitni mehanizam koji će osigurati da cijene ne divljaju. Nekog zaokruživanja, iz čiste praktičnosti, na nekakvih 10 ili 20 centi, sigurno će biti. Neće se ići na cijeli euro, jer bi to značilo da će pasti prodaja. U ugostiteljstvu je vrlo važna elastičnost cijena, odnosno elastičnost potražnje. Znači, ako dignete cijenu, gosti izrazito jako reagiraju na to. Vi nemate budžetirano 40 kava, nego imate budžetirano tri i pol kune kad sve platite i to ne ovisi o našim cijenama, nego o vašem budžetu", izjavio je Jakominić.

Dvojne cijene morat će biti istaknute na svim prodajnim mjestima, cjenicima, internetskim stranicama, ponudama i letcima. Od te prakse ipak će biti izuzeti OPG-ovi i štandovi na tržnicama, ali i samoposlužni aparati, kiosci, lutrijske srećke i biljezi, benzinske crpke, taksisti i svi poduzetnici kojima bi iskazivanje dvojnih cijena bilo nepraktično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, i oni će prilikom prodaje robe i usluga iznos za plaćanje iskazan na računu morati naznačiti u obje valute.

Od 1. siječnja 2023. godine bit će moguće plaćati u kunama, ali najviše dva tjedna. No, i tijekom tog perioda, prilikom plaćanja u kunama i lipama, povrat ostatka novca građani će dobiti u eurima, odnosno centima. A hoće li omiljeni napitak Hrvata, kava, od dosadašnjih prosječnih 13 kuna ubuduće koštati 1,75 eura ili će skočiti na dva eura, ovisit će, čini se, i o samim navikama potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo