farmeri na mukama / Kako će suša u Italiji utjecati na vas? Skuplje ćete plaćati rajčicu, grožđe, jagode, jabuke i peciva

Italija proživljava najgoru sušu u zadnjih 70 godina. A to neće probleme donijeti samo Talijanima, nego i nama

5.7.2022.
22:40
VOYO logo

Nema sreće za talijanske farmere. Ovo je prizor danas iz Castagnara u regiji Veneto, umjetnost traktorom na presuhom tlu uz poruku – štedite vodu.

"U ovom trenutku možete vidjeti da je tlo potpuno suho. Sada je 90% biljki skroz isušeno", kaže Giovanni Dagheta, talijanski poljoprivrednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toliko su presušile rijeke Tiber i Po da se otkriva davno bačen otpad, na dnu se igra nogomet. Zbog suše je proglašeno izvanredno stanje.

Image
hep dao odgovor /

Zbog suše i smanjenje proizvodnje električne energije, Albanija gasi javnu rasvjetu. Suša je i kod nas, hoćemo li i mi štedjeti?

Image
hep dao odgovor /

Zbog suše i smanjenje proizvodnje električne energije, Albanija gasi javnu rasvjetu. Suša je i kod nas, hoćemo li i mi štedjeti?

"Apeliram na sve građane da ne troše rasipno vodu", poručuje ravnatelj vodoopskrbe Arpa Piemonte, Angelo Robotto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pate polja kukuruza, lubenice, riže, mrkve, rajčice, patlidžana. Pate vinogradi. Ovo je surova matematika suše.

"Iz rijeke Po smo trebali dobiti 260.000 litara po sekundi, a sada stiže 30.000 litara", objašnjava Stefano Bindesan, predsjednik udruge za navodnjavanje Sesia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo još crnih brojki. Ako se nastavi suša, Italija će izgubiti 30% ukupne proizvodnje voća i povrća, zbog suše bi cijene tih proizvoda još dodatno mogle skočiti za 70%. A to će se osjetiti i izvan granica. Slovenija uvozi 78% zelene salate iz Italije i 31% rajčice. A ovo su podaci za Hrvatsku. Ukupno 17% voća i povrća koje uvozimo stiže s Apeninskog poluotoka. Od ukupno uvezenog grožđa 52% je iz Italije, kao i 20% strane rajčice na tržištu, 16% jagode i 12% jabuke je talijansko.

"Tako da će vjerojatno ta suša utjecati i na proizvode koji će se uvoziti, međutim suša je i kod nas u Hrvatskoj", tvrdi poljoprivredni analitičar, Miroslav Kuskunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to je drugi dio priče. Hrvatska. Zbog suše u Italiji poskupit će nam možda i uvozne polugotove kifle, buhtle, slanci i pereci, ali i to je samo dio paradoksa. Hrvatske ratare uz sušu pogodile su visoke cijene goriva i male otkupne cijene koje diktira burza pšenice. Iako svoje pšenice imamo duplo više nego što pojedemo. I zato iz Čeminca za Direkt objašnjavaju…..

"Dragi narode tko ovo gleda tko je budan noćas. Naš seljak će ispast trojanski konj i krivac za ovu situaciju i poskupljenja što narod jede tako skup kruh koje si neće moć priuštiti. Pokrit ćemo tu naftu al za sljedeću sjetvu mi nemamo novaca. Mi smo ostavljeni ko djeca za vrtić kad ih treba prevest preko ceste, a hoće li te auto lupiti to nije bitno", poručuje Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Čeminca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Zašto je onda kruh toliko skuplji ako imamo sve svoje? "Kažem ne možemo mi utjecati na zakonitosti tržišta. -Znači smatrate da je kruh skuplji zbog nepoštene trgovačke prakse? "Pa ne nužno. -Ali između ostalog? Da, može se desiti", kaže Tugomir Majdak, državni tajnik, ministarstvo poljoprivrede.

Možda se desi da u cijeloj toj zavrzlami odnosa talijanska suša bude prilika za hrvatske ratare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Definitivno će Talijani biti usmjereni na našu pšenicu i kukuruz ujesen, ne samo zbog suše nego su oni tradicionalno kupci", kaže Majdak.

-Zašto se ta pšenica ne proda negdje drugdje evo Italija kaže da će imati manjak do 30%? "Pravo pitanje. Premali smo mi OPG-ovci koji najviše radimo. Premali smo mi da sami izvozimo", poručuje Pranjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima možda hrvatska pšenica dođe do Italije, ali naši proizvođači je moraju prodati velikim privatnim otkupljivačima po cijeni koja se formira na burzi u mađarskoj ili negdje drugdje. Pa će je onda ti otkupljivači možda prodati u Italiju, pa će Talijani s njom napraviti burek ili buhtlu - smrznuti je i prodati nam je još skuplje. Eto, i tako će talijanska suša utjecati na vaš novčanik.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo