MITOVI I METODE / Kako hraniti bebe? Nove preporuke unijele pomutnju, a struka upozorava: 'Svako dijete je različito'

Roditelji beba imaju milijun upitnika nad glavom

28.3.2019.
18:00
VOYO logo

Američka udruga pedijatara objavila je nove smjernice za dohranu male djece, najradikalniju do sada. Utvrdili su da se odgađanjem uvođenja alergena bebi ne umanjuje mogućnost razvijanja alergija, nego upravo suprotno. Roditelje savjetuju da bebama krutu hranu uvedu što prije.

Vječna je borba između toga što kažu 'najnovija istraživanja' i 'a što misliš kako su mene hranili pa što mi fali' - metode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Metka Regan koja bebe prati u počecima dohrane već 35 godina objašnjava – normalno je da stižu nova učenja, ali globalne preporuke nemaju smisla, svako je dijete različito: ''Ako vidim da je beba na prsima, a malo mi se s četiri mjeseca čini da slabo napreduje – ja upućujem onda na dohranu. Ali to je učenje hrane. Neke će bebe jako brzo preći na krutu prehranu, ako im treba''.

Zato tablice nakon dugo godina uporabe, padaju u vodu. Umjesto da djeci uvodite rajčicu u mjesecu u kojem je predviđeno, radije je uvedite onda kad je svježa; jer djeca bi ipak trebala jesti sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka istraživanja pokazala su kako ranim upoznavanjem dječjeg organizma s alergenom umjesto loše reakcije, tijelo može razviti toleranciju.

''Jaje, ribu, naranču, sve smo uveli ... Pratili smo, bili smo malo oprezniji da ne bi bila kakva reakcija, ali budući da ni u obitelji nije bilo nekih alergija, nismo bili strašljivi'', kaže Nikolina Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ne treba sve smjernice uzimati zdravo za gotovo. Kravlje mlijeko je ipak bolje zamijeniti onim za djecu, a kod namirnica treba paziti odakle su i kakve su kvalitete.

''Volim isto davati hranu koja je u našem okruženju jer mislim da smo mi genetski puno prilagodljiviji hrani koja je stoljećima tu rasla. Kikiriki je nešto što je došlo izvana'', napominje doktorica Regan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, dobronamjerni savjeti starijih možda ipak jesu zastarjeli, ali neke metode traju vječno.

Jesu li gladni, zašto plaču, imaju li grčeve, boli li ih nešto, zašto ne spavaju, rastu li im zubi ... Kao da roditelji beba od šest mjeseci nemaju dovoljno upitnika nad glavom. Barem oko pitanja hrane sada mogu odahnuti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo