prihvatili rizik / Kako izgleda život onih koji su odlučili ostati u Hrvatskoj i pokušavaju se izboriti sa svim problemima?

Zanimalo nas je kako izgleda život onih koji su ipak odlučili ostati i pokušavaju se izboriti sa svim problemima i teškoćama koje ovakva situacija u državi donosi sa sobom

30.10.2016.
18:59
VOYO logo

Domagoju je 18 godina, završio je poljoprivrednu školu i ne pomišlja napustiti domovinu. Ostaje boriti se za budućnost na obiteljskom OPG-u nedaleko Dugog Sela.

"To me zanima, tim se bavim od malih nogu. Učim to svaki dan, pokazuju mi da što i kako i nadam se da će to jednog dana biti dosta da sve to preuzmem. Cijelo imanje", rekao je Domagoj Čutura iz Kusanoveca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlaske svoje generacije u druge države prihvaća, ali svoj cilj ima.

"Mislim to je njihovo, oni ne vide budućnost ovdje, ja vidim. I tu sam ostao i borit ću se dokle god mogu", dodao je Čutura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj je ponosna, a dok on priprema hranu za krave, njegova majka i teta pripremaju sireve koje proizvode od mlijeka sa svoje farme.

"Ovim poslom se naša obitelj bavi pa možemo slobodno reći 100 godina. Od prabaka, baka, naših roditelja i to smo nastavile ja i moja sestra. Uz to smo dovele na jeda,n možemo slobodno reći, europski nivo", rekla je Melita Jadanec Čutura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dio poslovanja povukli su i bespovratna sredstva iz europskih fonova. Kažu ključ je strpljenje, pomoć savjetodavne službe i dobar projekt. Ali svaki poljoprivrednik danas mora biti informatički pismen.

"Ove mjere ruralnog razvoja su doslovce da se uklopite u zajednicu, da se uklopite standardima u Europskoj uniji. Morate biti informatički pismeni da bi ovo sve na neki način održavali. Došlo je takvo vrijeme nažalost, kako u svim granama gospodarstva tako i u poljoprivredi", tvrdi Romina Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na kraju dana, kad se okupe za stolom  i pogledaju sve račune kažu može se, ali bogatstva nema.

"Teško je, definitivno je teško, ali na kraju najbolje je u biti kad nemate prevelika očekivanja kad ste realni. Teško je u biti reći koliko ostane, nekad ostane više nekad manje", dodaje Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj je tek na početku, prihvatio je taj rizik. Živi s nadom u budućnost, a na državi je da mu je kao i mnogim mladima osigura. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo