PREMIJER: 'NEMA MARKIRANJA' / Kako javnu upravu učiniti boljom za građane? Službenici na podukama kod profesora s Harvarda

Predavanja su zatvorena za javnost, ali polaznici poručuju da je intenzivno

22.1.2019.
7:00
VOYO logo

Dok zaposlenici Ministarstva uprave i imaju sastanak  o digitalizaciji, njihove kolege o digitalizaciji uče profesori s Harvarda i to znanje će prenijeti dalje. 

"Uvjereni smo da će ta predavanja biti jako korisna i da će nam proširiti vidike", smatra Hrvoje Perinić, informatički savjetnik u Upravi za e-Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanja su zatvorena za javnost, ali polaznici poručuju da je intenzivno.

"Prvi dan smo počeli s iskustvima i case studyem drugih zemalja. Proučavali smo sustav uvođenja e-kartona u Francuskoj. Naporno je. Počinje u 8:30 ujutro i traje sve do 17 sati, sve je na engelskom, moramo se skoncentrirati, kaže Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo će zdravstvo koje vapi za digitalizacijom imati najviše koristi. Ivana Vukov i sama je studirala na Harvardu.

"Treba staviti korisnika u fokus. Digitalizacija u redu, digitalizirat ćemo, u tome ide cijeli svijet, ali moramo naučiti naše ljude da imaju te vještine koje će im omogućiti da guraju proces u pravom smjeru", kaže Ivana Vukov, savjetnica premijera za javne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa makar to bilo otvaranje grupe na društvenoj mreži. Neke korake Hrvatska je već napravila. 

Postoji 650 00 tisuća e-građana. Usluge koje najviše koriste s e predznakom su dnevnik, porezna, radna knjižica, matična knjiga i usluge MUP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni Hrvati su bili na Harvardu zahvaljujući stipendijama obitelji Lukšić, koja plaća ovaj harvardski program u Hrvatskoj. 

"Moj sin je rođen u Zagrebu prije samo osam mjeseci. On je prvi Lukšić iz naše obitelji koji je rođen ovdje nakon što je moj pradjed emigrirao u Čile prije 100 godina. Pravi povratak korijenima", kaže Davor Lukšić, povratnik u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesori su radionici izradili nakon posebnog savjetovanja s premijerom, a on je polaznike pozvao da ne markiraju.

"Molim da svi sudionici koji su ovdje iskoriste ovu priliku da steknu što više znanja i da ne izostaju s ovih radionica, jer koliko ja znam da se to u kulturi Harvarda ne gleda baš najbolj", poručuje premijer Andej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijera su poslušali. Prvi dan samo nekoliko izostanaka zbog gripe.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo