veliki interes / Kako je crna svinja postala hit? Fajferica nije obična gica. Direkt među 9000 svinja na najvećoj farmi u Hrvatskoj

Proizvodi vrhunske, premium kvalitete, a poznato je da je meso slavonske svinje i zdravije

28.5.2021.
7:00
VOYO logo

Nekada davno u 19. stoljeću cijela Slavonija je uzgajala svinje fajferice, ali onda su nestale. Prije desetak godina radili smo priče o tome crne slavonske svinje drže jedan ili dva ekstravagantna farmera. Iako, pisalo se i da postoji veliki interes za njihovo meso, kako bi to mogao biti jedan od rijetkih poljoprivrednih biznisa koji donosi zaradu. Jer njihovo meso je jako fino. 

Crnu slavonsku svinju odlikuje visok postotak intermuskularne masnoće, koji mesu daje slatkoću i podatnost. Uglavnom, farmeri su ih počeli sve više i sve organiziranije uzgajati i tako sad postoje ogromne farme crnih svinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna svinja fajferica nije obična gica. U srcu Slavonije crne slavonske svinje na stotinu hektara prirode po cijele dane ili odmaraju u hladu. Ili pasu zasijanu hranu ili pak provode vrijeme u kaljuži.

Sve tri omiljene discipline nadgleda vlasnik najveće hrvatske farme crnih slavonskih svinja, naše autohtone pasmine stare više od 200 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasijana je proljetna zob na koju mi pustimo svinje. One jedu, imaju ovdje vodu. Mala jezera gdje uživaju. Kupanje, kaljužanje. Ovdje je lijepo. Ovo su obronci Krndije lijepa je priroda. Ima dosta livada, dosta šume", kazao je Dražen Lozić, uzgajivač crne slavonske svinje.

Image
SVI STREPE OD AFRIČKE SVINJSKE KUGE /

Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila: Na užas stručnjaka, pušta svinje da trče gdje god ih volja

Image
SVI STREPE OD AFRIČKE SVINJSKE KUGE /

Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila: Na užas stručnjaka, pušta svinje da trče gdje god ih volja

S uzgojem je počeo prije 10 godina i svega nekoliko svinja a danas ih ima 9000. Njegovi kolege uzgajivači obične svinje, masovno zatvaraju jer ih uništava uvoz jeftinog svinjskog mesa. No on taj problem nema jer slavonska svinja živi samo u Slavoniji pa se ne može ni uvesti, već upravo suprotno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvozimo na švicarsko i na njemačko tržište. Za sada su to manje količine ali isto tako, kako bude rasla naša proizvodnja tako ćemo i povećavati količine robe koje ćemo izvoziti van", rekao je Lozić.

Njegova je proizvodnja od polja do stola. Proizvodi vrhunske, premium kvalitete, a poznato je da je meso slavonske svinje i zdravije, stoga nije neobično što ih je u hrvatskoj iz godine u godinu – sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2011. godine na svim hrvatskim farmama bilo je 896 krmača. Trendovi se počinju mijenjati tek 2014 godine kada taj broj prelazi 1000 i to za 64 krmače. A prošle godine dolazimo do 2708 crnih slavonskih svinja koje će davati potomke. U 10 godina Hrvatska je napravila skok od 300% uzgoja takozvanih "fajferica."

Ta eksplozija ili povećanje uzgoja crne svinje dogodila se 2013, 2014. godine ulaskom Hrvatske u Europsku uniju odnosno otvaranjem velikog tržišta. Ali još više kada su crnu svinju prepoznali restorani. Jer crna je svinja apsolutni hit u restoranima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa je trend da u gotovo svakom većem restoranu ima mjesta za crnu svinju. U Europi tek počinje biti prepoznata, ali kod nas se već sprema na brojne načine.

"Ljudi traže crnu svinju. U svakom našem meniju se nalazi crna svinja. A naš specijalitet je crna svinja, radimo lungiće od crne svinje, ribaj od crne svinje, stejk od crne svinje, obraze od crne svinje", rekao je Marinko Rotim, voditelj kuhinje u restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalitet je to, za prste polizati.

"Izvrsno. Jako sočno i veoma sam uživao. Posebno. Posebno da", komentirao je Goran Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No uzgoj crne svinje je zahtjevan. Dok za ishranu obične svinje treba jedna godina, fajferica traži dvije. Ulozi su stoga veći, ali time raste i cijena. Kila obično kulena je oko 150 kuna, a onog od crne svinje 250 i više.

"Imamo skuplje proizvode u odnosu na proizvode od bijele svinje ali kupci to prepoznaju. I u Hrvatskoj i van Hrvatske postoje kupci koji su spremni za zdravu hranu platiti nešto više", kazao je Lozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kada prođe Korona i elitni restorani prorade punom parom – Fajferica je spremna za veliki pohod Europom.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo