što nas čeka najesen? / Kako je moguće da su cijene sve više, a sve više se i kupuje? Odgovor leži u inflaciji

Ekonomski analitičar kaže da ovo nije kraj rasta cijena. Upozorava da bi do kraja godine inflacija mogla biti i dvoznamenkasta

16.5.2022.
7:57
VOYO logo

Ne rastu samo cijene piletine i puretine. No, iako je sve skuplje, hrvatski građani u prva četiri mjeseca ove godine i puno više kupuju. To pokazuje veći broj fiskaliziranih računa nego rekordne 2019. Gdje je najveći porast potrošnje i na što Hrvati najviše troše, donosi Ilija Radić

Sve poskupljuje, a Hrvati više troše. Ukupan iznos fiskaliziranih računa u od početka godine u svim djelatnostima 14 milijardi kuna je veći nego u istom razdoblju lani. Raste i broj i iznos računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi od poreza prešli 91 milijardu

Božidar Kutleša, ravnatelj Porezne uprave:

"Što se tiče broja fiskalnih računa u prvih 4 i pol mjeseca ove godine zabilježen je u odnosu na 21. porast od 16 posto. S tim da, sjećamo se 2019. koja je bila što se tiče fiskalnih računa bila rekordna, također je zabilježen porast od nekih pola posto. Iznos računa je značajno veći, to je 24 posto u odnosu na 19. i 21."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I to nije samo statistika. Građani priznaju da više troše, no ne na luksuz i bolju kvalitetu života. Na iznos računa utjecala je inflacija.

Image
val poskupljenja /

Što je to s cijenama hrane!? Kilogram piletine skuplji od janjetine! Istražili smo: U nekim zemljama još gore

Image
val poskupljenja /

Što je to s cijenama hrane!? Kilogram piletine skuplji od janjetine! Istražili smo: U nekim zemljama još gore

To je vidljivo i na rebalansu proračuna u kojem su očekivani porezni prihodi za ovu godinu prešli 91 milijardu kuna, što je 3 milijarde kuna više nego u originalnom proračunu za ovu godinu. Najveći dio otpada na PDV iako je vladinim paketom antiinflacijskih mjera stopa snižena na čitav niz artikala i usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada sada očekuje gotovo 2 milijarde više od tog poreza nego pri izradi proračuna jer je projekcija inflacije čak za 5 posto veća. Na rast broja računa utjecali su samo određeni sektori i ukidanje COVID ograničenja.

Ekonomski analitičar Željko Garača:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ugostiteljstvu i turizmu gdje su ljudi počeli znatno više trošiti iz objektivnih razloga jer smo imali lockdown prethodnih godina. Tako da najveći dio ovog porasta potrošnje u prvom kvartalu u odnosu na prethodne periode se odnosi upravo na ugostiteljstvo i turističke usluge."

226 posto veći broj računa

Zbog ograničenja u poslovanju prošle godine ugostiteljstvo u ovoj bilježi ogroman porast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na ograničenja koja su bila 2021. godine tu govorimo o 226 posto većem broju računa, odnosno 256 posto većem iznosu računa", kaže Kutleša.

Ipak, o trendovima nam više govori predpandemijska 2019. godina. Ove godine je broj računa manji 13 posto, ali je iznos porastao za 15 posto u ugostiteljstvu, a u trgovini na malo broj računa je 5 posto već, a iznos čak za četvrtinu veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tumačim da je to prije svega odraz porasta cijena, odnosno inflacije koja je u ovoj sferi, u trgovini i ugostiteljstvu veća nego što je ona službeno iskazana inflacija jer u toj službenoj inflaciji imamo i neke stavke koje su bile stabilne u proteklom periodu", kaže Garača.

I to, kaže, nije kraj rasta cijena. Upozorava da bi do kraja godine inflacija mogla biti i dvoznamenkasta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da ćemo se morati svi naviknuti na više cijene, pa na kraju krajeva i manje trošiti."

Cijeli prilog s komentarima građana pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo