PAMETNA LED RJEŠENJA / Kako je Skradin postao najmoderniji grad u Hrvatskoj: Prvi u zemlji svu su javnu rasvjetu zamijenili pametnim rješenjima

Postavljeno je ukupno 366 pametnih svjetiljki koje primjećuje i sve više posjetitelja, i domaćih i stranih

17.6.2021.
8:20
VOYO logo

Skradin je postao najmoderniji grad u Hrvatskoj. Čarobni gradić na Krki prvi je u cijeloj zemlji svu gradsku rasvjetu zamijenio pametnim LED rješenjima. Na ulicama, prometnicama, ispred škole, ukupno 366 lampi. I ne samo da će štedjeti 70 posto energije, nego će znatno manje i zagađivati. I tako je grad burne povijesti, slavnog rižota i najljepših slapova postao pametan kao neke napredne metropole.

Umjesto ovako Skradin sada svijetli - ovako. Dva desetljeća stara gradska rasvjeta zamijenjena je LED rješenjima pa grad sada svijetli snažnije, pametnije, jeftinije i, možda i najvažnije, ekološki prihvatljivije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije je bio teški mrak. Ne mislim potlitički, ali sad je prekrasno. Svaka čast., poručio je Marko Babić.

"Sad je puno bolje nego prije. Puno se bolje vidi i puno lipše je", rekao je Živko Žura iz Skradina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se više snalazimo, a plus toga i turisti. Znate kako vam je kad je mrak, a kad vide rasvjetu da se vidi i po gradu i okolo da mogu šetati sasvim je to drugačije jer je puno veće osvjetljenje nego šta je bilo do sada", kazala je Skradinjanka Višnja Pulić.

Postavljeno je ukupno 366 pametnih svjetiljki koje primjećuje i sve više posjetitelja, i domaćih i stranih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je zapravo vrhunski primjer. Mislim da bi se svi trebali, pogotovo manji gradovi, okrenit prema ovim novim načinima izvora energije", smatra Splićanka Antea Ćurin.

"Vrijeme je da štedimo energiju, da štedimo novac i sve stvari. Mislim da je stvarno u redu", tvrdi Nijemac Frank Kipka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što izgleda ljepše, nova rasvjeta donosi i velike uštede energije i čuva novac u gradskoj blagajni.

"Po predviđanjima stručnjaka donijet će negdje do 70 posto uštede na godišnjoj razini potrošnje energije, a gotovo u cijelosti će izbrisat trošak održavanja. Efekti smanjenja CO2, efekti smanjenja takozvanog svjetlosnog onečišćenja i uštede naravno u proračunu su nemjerljivi", rekao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ulice i centar grada, u sklopu zamjene modernizirana je i školska rasvjeta.

"Mogu reći da je puno bolja kvaliteta svjetla, osobito za oblačnog vremena. Djeca su isto tako primijetila, dakle, da puno bolje čitaju, lakše čitaju, lakše uče i ne smeta im toliko za oči", pojasnila je ravnateljica Osnovne škole Skradin Dijana Gaši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbol novih i naprednih tehnologija u gradu i ova je pametna klupa koja ima mogućnost USB povezivanja, bežičnog punjenja mobitela i besplatnog spajanja na internet. Struju osigurava kroz vlastite solarne panele, a u protekloj godini koristilo ju je oko 10.000 ljudi.

Image
Grad budućnosti /

Križevci - grad šampion EU fondova: 'Cilj nam je do 2030. godine postati energetski neovisan grad'

Image
Grad budućnosti /

Križevci - grad šampion EU fondova: 'Cilj nam je do 2030. godine postati energetski neovisan grad'

Najčešće ju ipak koriste strani gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umoran sam od glupih klupa napravljenih od drva. Ova se čini vrlo održiva, ima i solarne panele i mogu napuniti mobitel bežično. To je sjajno malo središte ako trebam nešto obaviti ili da se povežem", poručila je Cameron Starr iz SAD-a.

"Odlično je. Bilo je stvarno lijepo sići s trajekta i vidjeti ovo ovdje. U sjeni je i ima WiFi. Prilično je super", rekla je Amerikanka Jolene Sundlie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to ovaj mali dalmatinski gradić dovodi korak bliže tituli pametnog grada.

"Na takvu vrstu rasvjete moguće je instalirati i uvesti sustave koji vam govore koliko je parkirnih mjesta zauzeto, je li postoje nekakve prometne blokade u gradu, nudit alternativne pravce. Mi kao mala sredina nemamo luksuz da stojimo u mjestu, moramo stvarno pratiti trendove i raditi iskorake", izjavio je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve to žele koristiti što više europskog novca. Novi, pametni projekti zato se očekuju već dogodine.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo