Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
samo pusta priča

Kako je tajfun Mankut zaustavio reformu školstva: Od 74 škole za život tableti stigli samo u njih 11

Neočekivani problem u školama gdje se eksperimentalno provodi reforma

Aida Šukurica/ 20.9.2018. u 22:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije 17 dana je počela nastava, pa smo vam u Direktu željeli pokazati kako sada moderno i europski izgleda nastava u nekoj škola gdje se eksperimentalno provodi reforma. Ali, susreli smo se neočekivanim problemom.

Od 74 takozvane Škole za život, tableti su stigli u samo 11 škola, a u samo četiri ustanove ti tableti i rade. Krenuli smo u istragu i otkrili da je za kašnjenje tableta kriv - ni više ni manje nego tajfun Mankut.

Škola za život u startu je zvučala kao bajka. Ali sve je ostalo na priči. Prometno-tehnička škola Šibenik jedna je od 74 koje su ušle u eksperiment novog načina nastave.

"Svi žele moderne tehnologije, svi žele moderne učenike koji se mogu nositi sa svijetom", govori Zlatko Peran, ravnatelj Prometno tehničke škole Šibenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ravnatelj šibenske škole među rijetkima je uspio osigurati tablete za učenike i prije početka nastave.

"Mi smo naručili tablete već u srpnju. Trebalo je provesti javnu nabavu. Tablete smo dobili sedam dana prije početka nastave", pojasnio je ravnatelj Peran.

Upravo se čita

Image
za premijera sve

Dan nakon incidenta s 'milijuntom putnicom' iz Zračne luke Zadar muk. Turističke zajednice zanimljivog gledišta

U programu Škola za život ukupno je 74 škole. Sve smo ih nazvali da provjerimo jesu li dobili tablete i otkrili porazne rezultate. Tableti su stigli u tek 11 škola, a u četiri funkcionira.

Između ostalih, ni u zagrebačkim učionicama naručenih tableta nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Mi smo naručili tablete u osmom mjesecu. Imali smo natječaj i sklopili smo ugovor početkom kolovoza. Očekujemo ih uskoro", rekao je Tihomir Engelsfeld, ravnatelj 5. gimnazije Zagreb.

Dodaje da bi bio ozbiljan problem ako ih ne dobiju mjesecima, ali se nada da to neće biti slučaj.

Glavno pitanje je zašto tableti nisu već u školama. Je li to krivica dobavljača, ravnatelja ili ministarstva? Nitko ne zna. Dok ravnatelji brane ministricu, ona  prenosi odgovornost na dobavljače, a najveći dobavljač krivi - tajfun u Kini.

Hrvatski proizvođač u razgovoru nam je priznao da na kašnjenje isporuke tableta iz Kine, zbog supertajfuna Mangkuta, nisu mogli računati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U službenom priopćenju ipak nisu to spomenuli, ali su se požalili na kratak rok, zahtjevne specifikacije i potrebnu količinu.

"Zadovoljstvo nam je da smo jedino mi kao hrvatski proizvođači NOA pametnih uređaja uspjeli proizvesti tražena tablet računala unatoč, vrlo kratkom roku, zahtjevnim specifikacijama, target cijeni i potrebnim količinama", piše u priopćenju.

Dok se odluči tko je kriv, nastava se ne provodi po planu.

"Opravdano je zapitati se je li se nabava trebala spuštati na škole ili je ministarstvo trebalo to objediniti zajedničkom nabavom. Sada se škole susreću s velikim problemima u nabavi tableta", smatra novinarka srednja.hr Dora Kršul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Završava treći tjedan nastave, a tableti se koriste samo u četiri škole. Čak i škola Milke Trnine koju je ministrica posjetila prvi dan nastave i prikazala kao uspješan primjer reforme obrazovanja, ne koristi još svoje tablete. 

"Otići u školu gdje postoje tableti, snimiti to, to je lijepo za kamere. Kada saznate da nema digitalnih obrazovnih sadržaja za učenike, možemo pričati o PR predstavi za javnost u kojoj se prodaje priča da je to neka reforma koja je ušla u škole", ističe Dora Kršul.

Tableti bi u škole trebali stići do kraja mjeseca, ako i to opet ne bude pusta priča. Ili ne udari neki novi tajfun. 

Aida Šukurica/ 20.9.2018. u 22:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
zaražena hrana

Više od 80 ljudi na svadbi se zarazilo salmonelom, u bolnici završili i mladenci. Restoran mora platiti odštetu

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba