izborne taktike / Kako je tijesan rezultat u prvom krugu zaprljao kampanju?

U 30 dana kampanje proputovali su više od 30.000 kilometara po Hrvatskoj. Na mjesec dana aktualni predsjednik Ivo Josipović i njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović postali su pjevači, plesači, nudili su besplatnu hranu i piće, a ponajviše su dijelili - obećanja.

11.1.2015.
19:52
VOYO logo

U kampanju su krenuli različito - on je puno plesao, ona više pjevala, on je obilazio tržnice, ona crkve i stranačke skupove. No ključna je razlika bila u tonu.

"Neću se libiti lupiti šakom o stol i pozvati na odgovornost i premijera ili bilo kojeg ministra", rekla je na početku kampanje KolindaGrabarKitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je ona danas ispričala podrazumijeva ukidanje i Sabora i Vlade i lokalne samouprave. Ona misli da bi ona sve to regulirala i to kako: lupanjem šake o stol", odgovorio joj je tada Ivo Josipović.

Izazivačica je oštro startala na protukandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pet godina nije napravio ništa. Onaj tko hoće biti fikus neka ide doma kraj prozora biti fikus, a neka ostavi dužnost onome tko može, zna i hoće", poručila je Grabar Kitarović. 

Glavni cilj povezati Josipovića s vladom i to s kakvom vladom! "S bešćutnom, nesposobnom, bezidejnom Vladom", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedi li ona, birači mogu očekivati skoro sazivanje sjednice Vlade zbog krize, moguće prijeveremene izbore, ali i uvođenje jednomjesečnog vojnog roka za sve.

S druge strane, Ivo Josipović krenuo je u kampanju manje žestoko. Glavni cilj kampanje bio mu je objasniti biračima zašto su važne ustavne promjene koje nudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako lupite šakom o stol možete razbiti šaku, možete razbiti stol, ali problem nećete riješiti. Ozbiljni kandidati imaju ozbiljne programe. Predsjednik ima ovlast predložiti promjenu Ustava i ja sam odlučio to učiniti. Zašto? Zato da promjenimo društvenu i političku situaciju u kojoj naše gospodarstvo ne može uspjeti", rekao je Josipović.

Pobjedi li Josipović, možemo očekivati smanjenje broja županija, biranje zastupnika imenom i prezimenom i predsjednički veto na odluke Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborna noć 28. prosinca nikad nije bila napetija - tijesan rezultat zaoštrio je daljnji tijek kampanje.

"Želimo vlast koja će biti hrabra, odlučna, domoljubna, koja vjeruje u svoj narod i državu i koja će nas voditi naprijed, a ne nazad", poručila je Grabar Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su jučer još krali u Hrvatskoj danas misle da mogu predstavljati poštenje. Previše je patnje bilo da bismo Hrvatsku predali onima koji ju ne zaslužuju", govorio je Josipović. 

U bitku su se spremno i još tvrđom retorikom upustili stranački šefovi - ZoranMilanović i TomislavKaramarko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svađalo se i oko glasača IvanaSinčića, a u lovu na svaki glas trošili su se milijuni kuna: on je uložio 5,8, a on 3,9 milijuna.

No, u završnici kampanje, oboje su uvjereni u pobjedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala Vam što ste me došli podržati, učinite to i u nedjelju jer smo na pravom putu", poručio je Josipović. 

"I odmah Vam s ovog mjesta kažem, bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica", rekla je Grabar Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birači su imali lak izbor - pravi put ili bolja Hrvatska - i svoje su već rekli.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo