'nema logike' / Kako je Vučić na drami s ruskom naftom koja ide preko Hrvatske zaradio političke poene? 'To je njihov narativ'

Sastanak Europske političke zajednice produbio je jaz između Zagreba i Beogrda

7.10.2022.
20:39
VOYO logo

Što misle o Vladimiru Putinu jasno su rekli prosvjednici u Pragu, a s tim u skladu je i osmi paket sankcija Rusiji po kojem Europa završava s uvozom ruske nafte. No pogled Srbije na Rusiju i dalje je mutan, a političko vodstvo za sve krivi - Hrvatsku:

"Nemamo mi ovdje što da se ljutimo na Ursulu Von der Leyen ni na Europsku uniju, ona je donijela bila odluku da mi budemo izuzeti, a onda na prijedlog Hrvatske i uz podršku dvije članice su shvatili da nemaju, kako kažu, konsenzus po tom pitanju pa su to skinuli, tako da se nitko tu ne pravi nevešt", komentirao je Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nećemo nagrađivati agresora nego ćemo mu opaliti sankcije pa će možda nafta biti i nama nešto skuplja, a ovdje ćemo napraviti derogaciju za nekoga tko može isto tako kao i mi kupit bilo čiju naftu, prerađivat je i prodavat je svojim građanima", kazao je Andrej Plenković.

Izuzeće Zapadnog Balkana Europska komisija nije prihvatila, pa Hrvatska od prosinca neće rusku naftu Srbiji dopremati preko JANAF-ovih naftovoda. No Vučić je, nakon jučerašnjeg samita u Pragu, obrnuo teze i uvjerava da je s europskim čelnicima isposlovao odgodu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali je ohrabrujuće nakon teškog jučerašnjeg dana to što je ta jučerašnja odluka promijenjena na 1. prosinca i predsjednik Vučić je imao priliku da kaže sve o tome pred svim europskim liderima", rekla je srpska premijerka Ana Brnabić.

"Ova odluka nije odgođena nego stupa na snagu za sve i uvijek je trebala stupit na snagu za sve u prosincu. Nije ovdje jučer došao gospodin Vučić i izborio se za neku odgodu, to je nonsense, nit se to ovdje odlučivalo, odlučivalo se u pisanoj proceduri u Briselu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kao da se tek probudio /

Vučić se čudi zabrani ruske nafte kroz RH, a znao je još u ožujku. Je li vjerovao Putinu koliko će trajati rat?

Image
Kao da se tek probudio /

Vučić se čudi zabrani ruske nafte kroz RH, a znao je još u ožujku. Je li vjerovao Putinu koliko će trajati rat?

Državni tajnik zadužen za sankcije objašnjava da Srbija Europskoj komisiji nije dokazala da će zabrana uvoza ruske nafte dovesti do bilo kakvih štetnih posljedica po Srbiju i to je razlog odbijenice.

"Taj njihov narativ laži... Da su oni na nešto utjecali da se nešto odgodi... To vam dovoljno govori o kakvim se manipulacijama i lažima služe političari u Srbiji", rekao je državni tajnik Frano Matušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Vučićevih suludih paralela zabrane ruske nafte sa zabranom njegova dolaska u Jasenovac i s desne i s lijeve strane oporbe složno poručuju:

"Vučiću zbog unutarnjopolitičkih razloga u Srbiji to odgovara prezentirati da povampirene ustaše žele napakostiti Srbiji i natjerati sirote Srbe da se smrzavaju ove zime iz nekih hrvatskih hirova", kazao je Mostov Nino Raspudić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vučićev režim je nedemokratski i kao i svaki nedemokratski režim kontrolira medije i traži vanjske neprijatelje, sada je to Hrvatska. Uvijek ti se to dogodi kada sjediš na dva stolca", komentirao je Peđa Grbin.

Vučić danas priča o hrvatskom izuzeću na plinsko gorivo, što je dogovoreno još u lipnju, pa opet proziva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ta udvornička politika prema Zagrebu gdje smo mi uvijek seljaci a oni fini, ja se ponosim svojim podrijetlom..."

A njegova premijerka ide i korak dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon tog otvorenog akta neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji, i toga da su oni spremni da bilo šta koriste protiv Srbije pa tako i energetsku krizu", rekla je Brnabić.

"Nema nikakve logike, ako Srbija može nabaviti bilo koju naftu a koja nije ruska i prerađivati je u pančerskoj rafineriji - u čemu je onda problem?", pitao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo li mi potpuno bez ruske nafte? Pa možemo, kao što je Plenković rekao oni mogu da kupuju bilo koju naftu osim ruske pa će valja Plenković u svom ludilu i zanesenosti da kaže kakvu ćemo mi naftu da kupujemo", tvrdi Brnabić.

"Koju je to sankciju europske unije Srbija primijenila na Rusiju? Neka nabroje, od osam paketa - neka lijepo objave u svim svojim medijima što su oni to učinili da budu konzistentni sa politikom sankcija prema Rusiji?", dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić za sutra pompozno najavljuje konferenciju za medije - pa možda i konačan stav: Europa ili Rusija umjesto skrivanja od odluke napadima na Hrvatsku.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo