analiza ivana vrdoljaka / Kako je zagrebački potres utjecao na potražnju, a kako na cijene stanova u glavnom gradu? Evo koliko je cijena narasla u godinu dana

Gledamo li kvadraturu stanova, vidimo da su najtraženiji bili oni između 40 i 59 kvadrata, takvih je kupljeno odnosno prodano više od 2700

20.4.2021.
19:35
VOYO logo

Preskupi su! Gotovo bez iznimke zaključak je to svih građana koji žele kupiti stan. Posebno u glavnom gradu. Istodobno tržište nekretnina u Zagrebu doživjelo je značajan pad u prošloj godini. Koliko je zagrebački potres utjecao na potražnju, a kako na cijene stanova u glavnom gradu, otkriva novo izvješće o tržištu nekretnina grada Zagreba. 

Prošle godine u Zagrebu je bilo oko 14 i pol tisuća kupoprodaja nekretnina - dakle od stanova, preko kuća i poslovnih prostora do zemljišta. To je pad od oko 11 posto u odnosu na godinu prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledamo li samo stanove, njih je kupljeno odnosno prodano nešto više od 9 tisuća, a pritom vidimo da je to pad tržišta odnosno broja transakcija od 7 posto u istom razdoblju. Veliku ulogu tu je uz koronakrizu imao zagrebački potres, koji je doveo do rekordnog pada kupoprodaja u centru grada.

U prošloj godini bilo ih je šestotinjak, što je čak 42 posto manje u odnosu na 2019. kada je kupoprodano više od 1000 stanova u centru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
brojke sve govore /

Što se događa s tržištem nekretnina? Cijena kvadrata u Zagrebu sve veća, ali jedan dio grada ipak ima negativan trend

Image
brojke sve govore /

Što se događa s tržištem nekretnina? Cijena kvadrata u Zagrebu sve veća, ali jedan dio grada ipak ima negativan trend

Dolazimo do cijene kvadratnog metra. Grad Zagreb u svom izvješću kaže da je prosječna Realizirana cijena kvadrata u 2020. bila 1477 eura, odnosno da su cijene u odnosu na godinu prije poskupile za nešto manje od 2 posto. U to ulaze i starogradnja i novogradnja.

Zato je znakovito da se grad Zagreb djelomično ogradio od vlastite računice i u izvješću naglasio da ta brojka ne odražava u potpunosti pravo stanje na tržištu i da može biti kriva, jer podaci nisu potpuno evaluirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato smo mi ovdje dodali podatak Državnog zavoda za statistiku, koji kaže da je u 2020. prosječna cijena kvadrata novogradnje u Zagrebu bila oko 1850 eura, i da je to rast cijene od 9 posto u godinu dana. Cijena je rasla zbog povećane potražnje koju su između ostaloga napumpale državne subvencije putem APN-a. Znamo da u praksi realizirane cijene kvadrata diljem Zagreba često idu i preko 2 tisuće eura, a u elitnim kvartovima su i puno skuplje od toga. 

Gledamo li kvadraturu stanova, vidimo da su najtraženiji bili oni između 40 i 59 kvadrata, takvih je kupljeno odnosno prodano više od 2700. Drugi najpopularniji na tržištu bili su stanovi između 75 i 119 kvadrata, zatim oni između 60 i 74, a potom mali stanovi do 40 kvadrata. Tržište je dakle u padu, ali kao što smo vidjeli, cijene idu samo gore...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo