TEŽAK ŽIVOT / Kako napreduje obnova škola na potresom pogođenoj Banovini? Iz njih se već ispisalo 163 učenika

Devet škola na Banovini dobilo je crvenu naljepnicu, a na njih 20-ak bili su potrebni radovi

13.4.2021.
20:20
VOYO logo

Milijun i 500 tisuća kuna donacija je Hrvata iz BiH za obnovu Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji koja je stradala u velikom potresu prošlog prosinca.  

Ministar Tomo Medved i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održali su sastanak i obišli školu. Devet škola na Banovini dobilo je crvenu naljepnicu, a na njih 20-ak bili su potrebni radovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok  drugi dio škole čeka obnovu, u dijelu koji ima zelenu naljepnicu nastava je organizirana za 537 učenika.

"Negdje sredinom trećeg mjeseca smo se vratili, a puno je bolje ovdje, online ne možeš ni s kim razgovarati i puno više se ovdje nauči", kazao je učenik OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja Domagoj Vujić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osjećam se kao da sam nešto propustio, kad sam se vratio u školu odmah mi je bilo lakše jer  nam učitelji mogu pokazati. Sad smo tu jer ne možemo u onaj drugi dio koji je oštećen, radovi su", rekao je učenik OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja Nikola Mosler. 

Nakon potresa  škola nije bila upotrebljiva, nastava se odvijala online, prvo su se vratili niži razredi, a onda i viši. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo taj dio škole koji ima zelenu naljepnicu obnovili, taj mali trakt gdje su bili samo niži razredi. Sada smo svi tu i radimo u dvije smjene", rekao je ravnatelj OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja Davor Miholjević. 

Za obnovu drugog dijela škole siže donacija od milijun i pol kuna iz BIH. Radovi bi trebali početi za 20-ak dana, a do početka iduće školske godine sve bi trebalo biti spremno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tisuće ljudi iz BiH na različite se načine uključilo u pomoć. Htjeli smo prepoznati neke institucije i ono što želimo, općine, gradovi i županije s hrvatskom većinom žele da završimo ovaj projekt", kazao je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Potres nije oštetio samo zidove i učionice posljedice se vide i u broju učenika. Na područja cijele županije ispisano je 163 učenika osnovnih i srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 17 posto učenika koji su bili po A modelu mi smo došli na 86 posto učenika koji su unatoč pandemiji i unatoč potresu u svojim školama i rade po A modelu. Ako dodamo i one koji rade po hibridnom B modelu dolazimo do 97 posto i to je izvrstan rezultat. Ako želimo pravu revitalizaciju onda moramo vratiti djecu", rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak. 

A to neće biti moguće bez obnove škola, ali i stradalih domova. Do sada je zaprimljeno je više od 3 tisuće zahtjeva za obnovu. "Nakon 1. svibnja intenzivno na cijelom potresom zahvaćenom području počet će s obnovom oštećenja na dimnjacima, zabatnih zidova i krovišta kako bi se oko 20.000 obitelji moglo vratiti u svoje obiteljske domove", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa ministar Tomo Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je prijavljeno i 6 tisuća objekata koji se moraju srušiti i graditi novi, a postavljeno je  1900 kontejnera i mobilnih kućica. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo