NOVA PRAVILA / Kako platiti drakonske kazne u prometu? Moguće je i na rate, ali jedna stvar nije moguća

Ako nove odredbe spase još života, njihov je cilj ispunjen

7.8.2019.
18:34
VOYO logo

Nakon što smo izvijestili o prvim drakonskim kaznama u prometu koje sežu i do 24.000 kuna - mnogi se pitaju na koje ih je sve načine moguće platiti.

Iako su visoke kazne za teške prekršaje itekako opravdane - prekršiteljima se u praksi nudi nekoliko mogućnosti. Koliko se kazne mogu umanjiti, mogu li se oprostiti, i zašto nije pametno čekati zastaru, otkrivao u RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 3160 prekršitelja evidentirano je na cestama u samo pet dana otkako su na snazi nove, strože kazne.

"Najviše je prekršaja brzine, kao i inače, oko 30 posto. Interesantno da je sljedeći po broju prekršaja - nevezanje sigurnosnim pojasom. To inače nije bio takav postotak - veći od 20 posto. Ali to je samo na tragu onoga što tražimo - da se sankcioniraju prekršaji zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće", rekao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su i novčane kazne puno rigoroznije. Ipak, ovisno o težini prekršaja, i dalje je moguće platiti samo dio. Za kaznu do 2000 kuna možete platiti pola odmah na mjestu gotovinom ili karticom. Ako u roku od osam dana platite kaznu u iznosu od dvije do pet tisuća kuna - bit će za trećinu manja. A kazne veće od pet tisuća kuna izriče sud za teže prekršaje.

Najviša kazna zasad je ona od 24.000 kuna pijanom vozaču bez vozačke u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ipak, takav iznos rijetko tko ima pri ruci, a sud to uzima u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek zakonodavac propisuje određeni raspon visine kazne. I uvijek se sve te olakotne okolnosti trebaju uzeti u obzir. Jer postoji takozvano zakonsko ublažavanje kazni koje imaju cilj da se smanje kazne i uzmu u obzir osobne obiteljske prilike počinitelja, pogotovo ta socijalna kategorija", govori odvjetnik Krešimir Škarica.

Moguće je i plaćanje na rate. Ali nije moguće - ne platiti. Jer, Fina će pokušavati dvije godine ovršno naplatiti dug. Ako to ne uspije - kaznu je moguće odraditi radom za opće dobro ili boravkom u zatvoru. Nakon tri godine dug odlazi u zastaru. Ali, ta osoba više ne može voziti niti registrirati automobil. Pa će prekršitelji možda ipak razmisliti dvaput prije divljanja na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoka kazna ispočetka - pokazali su povijest i iskustvo - znači određeni uspjeh, ali na kratko vrijeme. Ako je samo visoka kazna rezultat prometne prevencije, onda ona dugoročno ne postiže svrhu, osim ako nije popraćena preventivnim mjerama i edukacijama mladih vozača", naglasio je Škarica.

Stradavanja na cestama sve je manje, a ovim izmjenama Zakona, nadaju se u policiji, nesreće bi trebale biti još rjeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do 6. kolovoza imamo 15 posto manje stradalih. A to kad se izražava u ljudskim životima, to je 27 života, hajde nazovimo to na neki način, spašeno, tj. manje poginulih u odnosu na isti dan prošle godine", ističe Huljak.

Ako drakonske kazne spase još života, njihov je cilj ispunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo