o mjerama i crkvi / Kako RTL neslužbeno doznaje, misno slavlje u zagrebačkoj katedrali bit će baš na Badnjak, treba se zadovoljiti samo jedan uvjet

Iznimke u crkvama su samo dva dana - na Badnjak i Božić

18.12.2020.
19:10
VOYO logo

U paketu novih mjera su i one za misna slavlja na Badnjak i Božić. U crkvama tada ograničenje koje vrijedi danas, a to je okupljanje od 25 vjernika - se isključuje,

Vrijedi novo pravilo od 7 četvornih metara po vjerniku, ili obitelji, a preporuča se da Polnoćke završe do 22 sata, a na pridržavanje mjera pazit će vjernici, a među njima i članovi Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda i premijer kojeg je pitanje o iznimkama u crkvama izuzetno uzrujalo.

Badnjak i Božić bit će iznimka. U crkvi sedam četvornih metara po vjerniku, s tim da ista obitelji može sjediti zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
izjava premijera /

Plenković o najnovijim mjerama: 'Nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću satima i piti'

Image
izjava premijera /

Plenković o najnovijim mjerama: 'Nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću satima i piti'

"Naša crkva je jedna od najvećih u gradu Zagrebu koja ima gotovo 1200 kvadrata, nas ova mjera popuštanja u smislu za Badnjak i Božić će za naše vjernike itekako biti razveseljujuća", rekao je Roko Bedalov, župnik u Župi i svetištu sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu.

Ispred crkve pravilo okupljanja do 25 ljudi, Polnoćke će biti ranije - do 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi potežu dobre poteze pametne, ali mi više ne slušamo, mi smo dosta razmažen narod. Treba se uozbiljiti, blizu smo pobjedi. S blagoslovom, zašto ne", izjavio je Mato Mijić iz Dubrovnika.

"Malo je neobično, ali dobro. Prilagodit ćemo se svim ovim situacijama", kazala je Tina Violić iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nemamo koncerata, ako nas je u kazalištu bilo 25 – u čemu je razlika? Moramo se čuvati bilo u Crkvi, bilo gdje drugdje", poručila je Ksenija Detoni iz Dubrovnika.

Između klupa treba biti razmak, preporuča se da se posebno označe klupe u koje će vjernici iz istog kućanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dokumentu ćemo apelirati na Crkvu i svećenstvo da osigura da sami vjernici prate i osiguravaju provođenje mjera koje ćemo propisati. Članovi istog kućanstva i obitelji koji dođu na misu skupu ne trebaju održavati razmak od 2,6 metara", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Župnici kažu ne znaju koliko će vjernika biti, jer u klupi može sjediti i jedan vjernik i cijela obitelj. Povećat će broj misnih slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako da ćemo mi na Badnjak na večer ćemo svaki sat imati misu bdijenja, posljednja će biti misa ponoćka. Na Božić ćemo imati 10 svetih misa, svaki sat od 7 ujutro tako da se svim vjernicima omogući sudjelovanje na svetoj misi.

"Uskrs je bio strašan, ne znam možete li se staviti u ulogu svećenika da je na Veliki petak i na Uskrs sam. Sam na oltaru da slavi muku Isusovu. To je bila muka i nama, sad ćemo s ljudima proslaviti i Badnjak i Božić i mislim da će bit lijepo i veselo", poručio je Jozo Ćirko, župnik Župe Gospe od Ružarija u Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Stožer i premijera pitalo se zašto može sedam četvornih metara za vjernike, a ne mogu kafići i restorani?

"Uz sav rispekt prema ugostiteljstvu, kafićima i restoranima. Nije isto biti na misi sat vremena i biti u kafiću satima u zatvorenom prostoru i piti alkohol. Ta teza ne stoji, čak takva banalna usporedba je i bezobrazna da budem sasvim otvoren", izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da ako bude mogao ići - bit će na misi na Badnjak, a na to pitanje su odgovorili i članovi Stožera.

"Ja ću otići na Ponoćku, bit ću među onima koji će biti vani, držeći se epidemioloških mjera. Idem svake nedjelje na misu tih sat vremena stojim vani i u crkvu u koju ja idem nisam nikad vidjela kršenja", rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od kad mi se rodila kćer prije 34 godine idem na Ponoćku ranije, jer su mi se u međuvremenu rodilo još troje djece, imam i unuke, tako da ću ići u pola osam na misu, tako da neću ići na Ponoćku nego na neku od tih misa koje su ranije", izjavio je Capak.

Iznimke u crkvama su samo dva dana - na Badnjak i Božić. Za druge dane vrijede pravila kao i do sada. Kad god je moguće, putem radija ili TV programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A devet mjeseci od prvog lockdowna i razornog potresa u Zagrebu - građanima bi se mogla otvoriti i vrata koja su od tada zatvorena. 

Kako RTL neslužbeno doznaje, misno slavlje u zagrebačkoj katedrali bit će baš na Badnjak. Postavljaju se skele i ako budu zadovoljeni svi sigurnosni uvjeti onda je to to. Misno slavlje predvodit će kadrinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katedrala je znatno oštećena u potresu u Zagrebu 22. ožujka.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo