mjere bi stupile na snagu krajem tjedna / Kako RTL neslužbeno doznaje, razmatra se privremeno zatvaranje kafića i restorana, a fakulteti bi mogli na online nastavu

Zbog loše epidemiološke situacije Nacionalni stožer priprema novi set još strožih mjera koje bi trebale trajati sve do Božića, a primjenjivat će se u cijeloj državi.

24.11.2020.
18:30
VOYO logo

Kako RTL neslužbeno doznaje, razmatra se privremeno zatvaranje kafića i restorana, koji bi i dalje mogli dostavljati hranu. Nove mjere trebale bi trajati sve do Božića, a primjenjivat će se u cijeloj državi.

Ugostiteljstvo, ali i druge segmente gospodarstva, zatim kulturu i školstvo, obuhvatit će nove mjere koje će Stožer sutra pripremiti.

"Ovo će biti sigurno najjače mjere do sada u ovoj drugoj fazi ili valu epidemije sa željom da se zaustavi to širenje. Policijski sat nikad nije bio opcija, a što se tiče lockdowna klasični kao u prvom valu, sigurno ne", kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novim se mjerama razgovaralo i na sastanku premijera Plenkovića sa županima. S primjenom će početi krajem tjedna. Detalje ne otkrivaju. Ali kako RTL neslužbeno doznaje do Božića bi se mogli potpuno zatvoriti kafići i restorani kojima bi se ostavila mogućnost dostave. Šoping centri bi ostali otvoreni. Mjere bi stupile na snagu krajem tjedna. 

Na upit radi li se o tome da će se ponovno ići za tim da se skrati radno vrijeme ili ipak opcija potpunog zatvaranja, Božinović je odgovorio: "Moramo razmišljati o tome da se i ekonomski preživi, ali imati u vidu koliko ta zatvaranja mogu imati negativnog utjecaja na mentalno stanje nacije".

Oboljeli od koronavirusa i dalje pune bolnice. U splitskom KBC-u hospitalizirano je 150 osoba, a njih 14 je na respiratoru. Splitsko-dalmatinska županija bolnici je donirala dva uređaja koji će oboljelima olakšati disanje.

"To je uređaj koji bolesnicima koji imaju visoke potrebe za kisikom omogućava dovoljnu opskrbu kisikom a da ne idu na respirator i vjerojatno jedna trećina njih koji biranije završili na respiratoru izbjeći će taj prilično mučan način liječenja", kazao je Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Brzim antigenskim testovima u Zagrebu je danas testirano tisuću pet osoba, pozitivan nalaz dobilo je njih 328o, odnosno 32.6 posto, među njima je bilo 30 osoba bez simptoma.

"Apel je uvijek da se ide prema ciljanoj populaciji ne baš bez simptoma bez smetnji i bez epidemiološkog podatka da su bili u kontaktu da dolaze, to ne bi bilo dobro, ali obzirom da ljudi nisu sigurni o simptomima i jesu li bili u kontaktu ne bi bilo dobro spriječiti ih da dođu na testiranje", kazala je Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar.

A oni koji dolaze trebali bi se pridržavati vremena kada su naručeni na testiranje.

"Najbolje bi bilo da svatko dolazi u svoj termin kako bi se izbjeglo stvaranje gužve, ono što želimo postići u sklopu epidemioloških mjera jer neki dolazi pješke netko autom pa se stvaraju grupacije na mjestu testiranja što nije nešto što podupiremo", kazala je Ana Mašić, specijalizantica obiteljske medicine

Korona se pojavila i na otocima, Lastovo bilježi prve slučajeve, u Salima na Dugom otoku razbuktala se nakon jedne zabave.

"Danas smo otišli testirati u Dom za starije i nemoćne u Salima gdje imamo 20 štićenika i 14 zaposlenika jer je jedan od zaposlenika pozitivan. Tamo nas je dočekalo još nešto mještana pa smo testirali njih 25 uzoraka", kazao je Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar-

Liječnika iz Žmana obučili su kako uzimati uzorke pa će se stanovnici Dugog otoka moći testirati bez putovanja na kopno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo