muljanje / Kako se muljalo u Zagrebu i Splitu: prekrajanje dozvola, dodavanje kvadrata i katova. 'Mnogo toga prođe nezapaženo'

Modus operandi bivše vlasti otkrivamo iz dana u dan

22.7.2021.
22:27
VOYO logo

Milijuni s kojima raspolaže Mamić, o tome su sigurno sanjali uhićeni službenici iz zagrebačke i splitske gradske uprave. Sitne ribe, šibicari ili kokošari kako ih naziva Dario Juričan su za parfem ili par tisuća kuna sređivali dozvole građevinskim mogulima. Malo se zaobiđe urbanistički plan da se digne kat više, sagradi ekstra hotelska soba. Na taj način ilegalno su prebetonirana cijela naselja i nepovratno uništeno lice grada. Recimo za parfem. Ali nije to jedino što smo otkrili nakon ovog USKOK-ovog postizbornog ljetnog čišćenja u dva najveća grada.

Problem je 'što nisi rekao'

Doznali smo i da je kriminal bio pravilo, a ne iznimka. Nije problem što si uzeo, problem je što nisi rekao, eto to je ta rečenica koju je pokojni gradonačelnik navodno rekao o sada uhićenom Patriku Šegoti. I to je rečenica koja najbolje opisuje stvarnost u kojoj živimo, u kojoj vozači i službenici imaju carstva na obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što smo ćapnuli, ćapnuli smo“, rečenica Milana Bandića upućena njegovom osobnom vozaču Zdravku Krajini ostati će zapamćena kao ilustracija ere u kojoj su Zagrebom vladali mito i korupcija.

Modus operandi bivše vlasti otkrivamo iz dana u dan.  Afera adventske kućice sad je poznata i zagrebačkim vrapcima. Kako su to točno ćapali otkrile su uskočke snimke.

„Moramo, šefe, vidjeti što ćemo, da otpišemo tih 160.000 Turističke ili što ćemo, jer to je stvarno naša lova s računa kojom smo im tada izišli u susret kad je bila ona frka.", rekao je Zdravko Krajina, vozač Milana Bandića , čulo se u priskuškavanim razgovorima navodi Jutarnji list.

Pokojni gradonačelnik je bez natječaja dodjeljivao lokacije nekolicini bliskih ljudi, među njima svojim vozačima, koji su ih iznajmljivali dalje.

"Da, bio je dogovor da će Turistička to platiti nama, a na kraju mi smo platili, ali oni nisu platili nama", kazao je Krajina.

"To je dvadeset, dvadeset i dvije tisuće eura, nije to za bacit", rekao je Bandić, navodi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Imena poduzetnika /

Bandićevih 18: Evo koga je sve USKOK uhitio iz krakova korpucijske hobotnice

Image
Imena poduzetnika /

Bandićevih 18: Evo koga je sve USKOK uhitio iz krakova korpucijske hobotnice

Vila u Istri

Luksuznoj vili u Istri njegova vozača Zdravka Krajine novinari su brzo ušli u trag. A iz transkripta smo doznali da se pokojni gradonačelnik ljutio kad je netko ćapnuo bez pitanja.

''Točno znam koliko je tko čvaknuo. Nije problem ako si što uzeo, uzeo si, što nije problem, ali ako si uzeo, a nisi mi rekao, zamisli majmuna'', kazao je Bandić, navodi Jutarnji list.

Vilu i navodno 700 tisuća kuna mita kako bi dodijelio poslove Nenadu Bukovcu, prema sumnjama USKOK-a zaradio je Patrik Šegota, bivši direktor Zagrebačkih groblja. Nenad Bukovec je nedavno počinio samoubojstvo.

''Banuo je u ured zamjenika gradonačelnika pokušao doći do naplate onog što je smatrao da su potraživanja prema gradskim grobljima'', izjavio je Tomašević.

Kazimira Bačića, sad bivšeg ravnatelja javne televizije, USKOK sumnjiči da je 50 tisuća eura odnio u torbi Milanu Bandiću kako bi pogodovao, također uhićenom, Milanu Lončariću u izgradnji stambenog kompleksa Vrtovi svjetla. Građevinske egzibicije ispod stola u zagrebačkom prostoru često su bile potpuno nevidljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To nije uopće lako uočiti, mi smo kao Društvo arhitekata Zagreba mjesec dana potrošili, tim od deset ljudi, da proučimo sve što je u tom prijedlogu GUP-a bilo promijenjeno ili izmijenjeno'', kazao je Tihomil Matković,  predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

Srozavanje struke iz interesa ili prekrajanje dozvola, dodavanje kvadrata i katova dovelo je USKOK j i u Split. Hotel Amfora Zvonka Kotarca osvanuo je za kat viši od propisanog.

Nije bio zanimljiv građevinskoj inspekciji

''U slučaju hotela Amfora u medijima je bilo objavljeno da je investitor podnio zahtjev za građevinskom dozvolom od 180 soba, no smao par mjeseci kasnije prilikom otvaranja svi mediji su objavili da se otvara hotel od 206 soba, zašto nesrazmjer od 26 soba viška nije bio zanimljiv građevinskoj inspekciji da obavi nadzor, ne znam, ali da nije bilo USKOK-a i njihovih istražnih radnji ovo bi prošlo nezapaženo. S obzirom da su takvi postupci USKOK-a relativno rijetki to upućuje da mnoge ovakve stvari možda prođu nezapaženo'', kazao je novinar Sandi Vidalić.

Prema pisanju medija USKOK je slušao i Josipa Bienfelda, državnog tajnika Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva pa ga sumnjiče da je napisao stručno mišljenje u ovom poslu za mito od 660 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nije stvar mentaliteta nego je stvar jednog investitora, u ovom slučaju se on zove Zvonko Kotarac, prije dosta godina taj je čovjek izjavio da je on najveći graditelj poslije Dioklecijana i već je tu moralo nešto biti jasno'', rekla je Mariana Bucat, arhitektica iz Splita.

Možda najbizarniji sklopljeni deal na štetu gradske vizure o kojem se piše ovih dana je sumnja da je također USKOK-ov uhićenik, Mario Jukić navodno dao parfem od 700 kuna kao mito da mu zgrada na splitskim Mejama bude 400 metara kvadratnih veća. Arhitekti ne mogu vjerovati, no jedno je sigurno, nismo ni blizu spoznaje tko je sve i koliko ćapnuo.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo