MLADIĆ RAZMIŠLJA O ODLASKU / 'Kako se približavam tridesetoj sve više osjećam nervozu jer sam zaposlen na određeno'

Image
Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj je svaki četvrti radnik zaposlen na određeno vrijeme jer je takav model poslodavcu isplativiji

27.1.2019.
17:09
Thinkstock
VOYO logo

Iako zaposlenima to na određeno vrijeme stvara neizvjesnost jer uvijek im je na umu što dalje kada istekne rok, ali prihvaćaju takve poslove nadajući se da će se jednom isplatiti na neki način.

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) kažu da ugovore na određeno vrijeme, najčešće do tri mjeseca, ima svaki četvrti zaposleni, što je dvaput više od prosjeka u EU i takav model zapošljavanja širi se u Hrvatskoj brže nego u drugim zemljama. Procjena je kako je Hrvatska ostala bez 16 posto radne populacije, a lošije od nas stoji samo Rumunjska koja je ostala bez 20 posto radno aktivnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad na određeno nije uspjela smanjiti i poslodavce nemotivirati ni država poreznim olakšicama uvedenima u siječnju 2015. Naime, tvrtke i poslodavci koji mladima ponude ugovor na neodređeno, oslobođeni su plaćanja doprinosa na plaće, od ove godine 16,5 posto, a do kraja prošle 17,2 posto na brutoplaću, idućih pet godina. Trenutno tu olakšicu poslodavci koriste za 107.143 stalno zaposlena radnika koji su za gotov petinu jeftiniji od radnika zaposlenih na određeno vrijeme.

U Hrvatskoj je zaposleno oko 270.000 mladih u dobi do 30. godine života, ali njih 60 posto i dalje ima ugovore na određeno vrijeme, a to im izuzetno teško pada. 

''Godinama radim na određeno radno vrijeme, s 20 godina to i nije toliko strašno, važno je da se radi, no kako se približavam tridesetoj sve više osjećam nervozu zbog te nesigurnosti za vlastitu budućnost. Teško je bilo što planirati u takvoj situaciji, kako stambeno pitanje, tako i zasnivanje obitelji. Čitam kako u stranim zemljama mladi vrlo rano odlaze iz obiteljskog doma i osamostaljuju se, ali tamo to nije problem, jer na svakom uglu imaš mogućnost pronaći posao. Kod nas upravo zbog te nesigurnosti oko zaposlenja mnogi žive s roditeljima i nakon napunjenih 30 godina. Pričekat ću još malo, možda se nešto promijeni, ako ne, pravac Njemačka''.

Riječi su to pod uvjetom anonimnosti jednog mladića iz Vinkovaca, koji je zaposlen na određeno u jednoj tvrtki, ali priželjkuje ugovor za stalni posao, pa moli da mu Glas Slavonije ne objavi ime.

Slično razmišlja i visokoobrazovana 30-godišnjakinja iz Vinkovaca: ''Prilično je frustrirajuće kada godinama ne možete biti sigurni da ćete dobiti plaću za šest mjeseci, ili godinu dana. Znači - planirati možete samo nekoliko mjeseci unaprijed. Srećom, suprug ima stalan posao pa uz njegovu plaću još i izdržavamo moje stanke bez posla. Iako to nije rješenje i većina mladih obitelji taj pritisak neizvjesnosti ne može podnijeti. Nije čudo da ih je toliko napustilo ove krajeve''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo