razni komentari / Kako se sankcionira govor mržnje na društvenim mrežama? 'Policija radi kopiju cijele komunikacije'

Ministrica kulture je šokirana je sadržajem koji se pojavljuje na društvenim mrežama

15.10.2020.
21:10
VOYO logo

Napadač na zgradu Vlade neposredno nakon pucnjave objavio je Facebook status koji je dobio stotine lajkova i komentara, što je još jednom postavilo koliko se društvo radikaliziralo, bez da smo to i primijetili.

Uzeli pravdu u svoje ruke

Mislili su da su uzeli pravdu u svoje ruke, a dio javnosti dao im je podršku. Filip Zavadlav u središtu Splita kalašnjikovim likvidira tri osobe usred bijela dana, a Danijel Bezuk puca na zgradu vlade, teško ranjava policajca i u očima nekih – postaje heroj.

''Nisam iznenađena. Nasilje se poprilično širi, ono se ne sankcionira, a ako se sankcionira, onda u pravilu stradavaju niži društveni slojevi, a društvene elite dobivaju male ili ne dobivaju nikakve kazne'', izjavila je Branka Galić, profesorica sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

''Iznenaditi mislim da nije pravi termin, zaista šokirana sam, određenim sadržajima koji su se pojavili i mislim da su oni izraz temeljnog manjka odgovornosti za ono što se pojavljuje u javnom prostoru'', rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Herman Vukušić /

Psihijatar za RTL Direkt: 'Komentari podrške i opravdanja su opasni jer to vodi do repeticije sličnih djela'

Image
Herman Vukušić /

Psihijatar za RTL Direkt: 'Komentari podrške i opravdanja su opasni jer to vodi do repeticije sličnih djela'


Samo nekoliko sati nakon pucnjave na Markovom trgu profil Danijela Bezuka izbrisan je, no to ne znači da će oni koji su podržali njegov čin i širili govor mržnje mirno spavati.

''Policija svaki puta prije uklanjanja tog sadržaja radi kopiju cijele komunikacije koja nam koristi onda kasnije za daljnje kriminalističko istraživanje'', objasnio je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije.

U prvih 9 mjeseci ove godine policija je obradila 49 sadržaja koji se mogu podvesti pod kazneno djelo javnog poticanja na mržnju i nasilje, te 75 kaznenih djela koji se odnose na dječju pornografiju na internetu. Za prvo djelo kazna može biti i do tri godine zatvora, a za drugo do 12.

No problem nisu samo društvene mreže, nego i mediji, razni portali i komentari ispod članaka.

''Mi ćemo s novim zakonom o elektroničkim medijima još veću odgovornost staviti na urednike, na način da su oni odgovorni za sadržaj koji se objavljuje, ali i za sve oni što se pojavljuje u komentarima'', izjavila je Obuljen Koržinek.

Novi zakon ide u Sabor već za dva tjedna, a trebao bi biti usvojen do kraja godine, a kako je krenulo trebat će nam – što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo