POČELI PREGOVORI S VLADOM / Kako se sindikati brane od kresanja povišica: 'Zadužit će se 70 mlrd. kn, a od ovoga bi dobili samo milijardu'

Vlada želi suspendirati dogovoreno povećanje plaće od 4 posto u 2020., ali i regres, božićnicu i jubilarne nagrade

6.5.2020.
18:28
VOYO logo

Krizni pregovori Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodataka kolektivnim ugovorima naišli su na zid na samom početku.

Sindikati su glatko odbili Vladin prijedlog da se zbog gospodarske krize uzrokovane koronavirusom zaposlenima u javnim i državnim službama ove godine ne poveća osnovica plaće te da ostanu bez božićnice i regresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novca ima" - poručuju sindikalni vođe koji su povišice i dodatke za članove izborili štrajkom potkraj prošle godine. No Banski dvori imaju svoj cilj - uštedjeti državi milijardu kuna.

"Ne pristajemo ni na jedan Vladin prijedlog"

Svi sindikalni čelnici su odbili Vladin prijedlog. "Stav je svih sindikata da je to neprihvatljivo", kazao je predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod, Željko Stipić. Stjepan Topolnjak je također ponovio da je to neprihvatljivo, a predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je da oni na to neće pristati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne pristajemo ni na jedan prijedlog Vlade RH", zaključio je predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić

Vlada želi suspendirati dogovoreno povećanje plaće od 4 posto

A prijedlog je da se suspendiraju dogovoreno povećanje plaće od 4 posto u 2020., ali i regres, božićnica i jubilarne nagrade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da je predviđeni deficit 25 milijardi kuna. Činjenica je da makroekonomski pokazatelji pokazuju da će BDP pasti za 9,4 posto. Imali smo već jedan krug preraspodjela unutar državnog proračuna. Dakle, svi resori su dobili zadatak da naprave uštede gdje god je moguće", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

"70 milijardi kuna će se država zadužiti. To je rekao Marić. A dobit od ovoga što oni predlažu je oko milijardu kuna. Ajde mi sada recite, to je sedamdesetina onoga što će se zadužiti. Pa zar javni i državni službenici ne zaslužuju da država i tu sedamdesetinu pokrije zaduživanjem?", upitao je  glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novca ima!"

Ovo bi, uz ostalo, značilo da će najdulji štrajk u povijesti Hrvatske - pasti u vodu. Sindikati svih državnih i javnih službi te obrazovanja misle da - novca ima.

"Novca ima! Novac Vlada daje da pomogne rad poduzećima i firmama kojima je zabranila rad. Taj novac, da se baci iz helikoptera, bio bi pravednije raspoređen", tvrdi Mihalinec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema ekonomskog rezona da se ikome smanje primanja, već je u interesu radnika u privatnom sektoru, ali i poduzetnika da se kupovna moć održi", kaže Ribić. 

"Upravo zato da bismo zadržali određeni nivo potrošnje, ne idemo u smanjenje plaća. Ali smatramo da najavljena povećanja u ovakvoj krizi nisu realna", odgovara Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci su na prvoj crti

Iz Sindikata policije podsjećaju da oni, kao i mnogi drugi neprestano rade od početka pandemije. "Policijski službenici, carinici, pravosudni policajci, vatrogasci, uvijek smo, kako se popularno kaže, na prvoj crti", kazao je Jagić. 

Vlada odgodu povećanja predlaže do kraja godine. S obzirom na to da je ova godina izborna, ne može obećati previše. "Za 2021. će pregovori početi krajem godine, kako obično i budu krajem tekuće za sljedeću, i sigurno će se ti pregovori odvijati. Mi smo u izbornoj godini i sigurno ne možemo preuzimati obveze za sljedeća razdoblja kada ne znamo kakva će situacija biti", rekao je ministar Aladrović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati bi sutra Vladine prijedloge trebali dobiti napismeno, oko čemu će se potom interno dogovarati, a onda kretati u nove pregovore.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo