živahni i glasni / Kako se za Uskrs u Zagrebu sprema obitelj sa 9 djece? Djevojčici je, kaže, pravi problem da koga ne izostavi kad ih crta

Tata i mama još uvijek su jako mladi. On ima 39, ona 36 godina. Ali, eto ih, sad su svi na broju

17.4.2022.
9:00
VOYO logo

Uskrsu se malo tko veseli kao djeca. Možete zamisliti kakvo je onda veselje u obitelji s devetero djece. Osobito ako im je vjera tako važna kao obitelji Jantolek iz zagrebačke Dubrave. Život u tako velikoj obitelji je i glasan i dinamičan, ali oni sve nekako rješavaju s lakoćom. Svi se drže zajedno i pomažu jedni drugima. Uz dobru volju i vjeru, kažu Jantoleki, svaka se prepreka lakše prijeđe.

''Kakva je obitelj Jantolek? Glasna, živahna'', rekla je Martina Jantolek, majka devetero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bi obitelj Jantolek opisao kao jednu veliku, složnu, pobožnu, poniznu obitelj'', kazao je 16-godišnji David Jantolek.

Pun stol s 11 stolica i 11 tanjura. I opet, jedan običan stol sasvim je dovoljno velik čak i za obitelj s devetero djece. Lako je vama u školi bilo nacrtati svoju obitelj. Sigurno niste imali toliko posla kao Jantoleki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad crtam svoju obitelj to duže traje, dok nacrtam i pobojam, pa kad nacrtam moram prebrojati je li dovoljno i da nisam možda nekoga zaboravila'', izjavila je 12-godišnja Ana Jantolek.

Ali, eto ih, sad su svi na broju. Mama, tata, David, Marija, Ana, Sara, Klara koja je i nacrtala ovaj crtež, zatim Mihael, Franjo, Pia Maria i najmlađi Josip. Sad kad ste ih sve vidjeli, moramo ih i čuti jer žamor je kod tako velike obitelji gotovo neprekidan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nekad se čovjek zaželi tišine i onda odeš na poslovni put pa budeš u toj tišini jedan dan, pa vidiš da tako ne bi mogao živjeti ni funkcionirati jer se navikneš na taj žamor, glasove, smijanje'', izjavio je Davor Jantolek, otac devetero djece.

Tata i mama su jako mladi. On ima 39, ona 36 godina.  Jel mogu mama i tata ikad imati vremena za sebe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Praktično za Uskrs /

Bojanje jaja kurkumom - uz nekoliko trikova napravite žuta jaja, vrlo brzo i vrlo jednostavno

Image
Praktično za Uskrs /

Bojanje jaja kurkumom - uz nekoliko trikova napravite žuta jaja, vrlo brzo i vrlo jednostavno

''Rijetko, ali ga baš ni ne tražimo. Znamo otić na večeru i shvatimo da sve to što radimo na večeri želimo sa svima podijeliti. Večera završava na brzaka, pojedemo i idemo po njih kad su kod bake i dede  i tek onda smo ispunjeni. To vrijeme za nas bez njih nam ne znači previše'', kazao je Davor.

Mama i tata, naravno, ne stignu sve, pa veća braća i sestre uspavljuju one manje.  Ovakva složnost nešto je što se ne može odglumiti kad doma dođe televizijska ekipa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Baš volim svoju obitelj, volim što nas je Bog blagoslovio s tolikom obitelji i volim što nas je puno'', rekao je David.

David je bio prvo dijete koje je na svijet stiglo teško i mama je nakon toga rekla kako više nikad neće rađati. Ali, uz dijete na rukama teški trenuci se brzo zaborave. Onaj najteži se ipak zaboraviti ne može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Najteže je bilo prije pet i pol godina kad je sin David imao operaciju glave. Njemu je pukla aneurizma u glavi, krvarenje u mozgu, to su bili najteži trenuci jer to je nešto što... svakog roditelja to može dotući. I nas je na neki način i nismo se dali. Vjerovali smo u Boga da će ga on spasiti i spasio ga je'', izjavila je majka devetero djece.

Posjetili smo ih prije Velikog tjedna, na neki običan četvrtak. Ali i na taj dan, kao i svaki drugi u tjednu, dio obitelji otišao je na misu u Crkvu svetog Mihaela u Dubravi. To se baš nikad ne propušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u propovijedi je rečeno ono što svi mi dobro znamo, ali uvijek treba naglašavati- demografija je najvažnija tema u ovoj zemlji. Pored nje sve je drugo nebitno.

''Mislim da će u konačnici bit na ponos ove zemlje. Kad govorim o Hrvatskoj, onda ja tu zemlju jako volim i nema novca na svijetu koji bi me natjerao. Malo sam emotivan kad je riječ o Hrvatskoj, koji bi me natjerao da napustim ovu zemlju. Za mene ne postoje Njemačke, socijalne pomoći za koje mi svi govore da bi živio kao kralj, da ne bi ništa morao raditi, dobio bi sve od države. Meni su to nepojmljive floskule'', kazao je otac devetero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne muči ih čak ni to što su podstanari i što su se već dva puta selili. Čak ni to nije problem jer, kažu, zajedno odrade sve što treba i samo nastave dalje. Za koji tjedan bi konačno trebali useliti u svoj stan- jedino što su tražili od grada.

''Nadam se da će ljudi shvatiti da nije tako teško imati puno djece. Nije ni financijski, samo si trebate sve posložiti, imati plan, organiziranost i to je to. Kao što je suprug rekao da nam nije nikad palo na pamet napustiti Hrvatsku, niti će nam ikad pasti na pamet. Tu su naša djeca rođena, to je naša zemlja Hrvatska i borit ćemo se svim silama i snagama da budemo tu gdje jesmo'', kazala je Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad su gdje uvijek i jesu, zajedno na okupu jer priprema se večera. Naravno, za 11 ljudi. Trenutak je to  kad ekipa RTL-a obitelj Jantolek ostavlja na miru. Iako, čini nam se kako ovaj stol može biti pun, ali na njemu nikad nije gužva.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo