švicarski list / Kako spasiti turističku sezonu: 'Za Hrvatsku će na jesen biti prekasno. Ali imaju jednu prednost...'

Image
Foto: RTL

Izravni su prihodi hotela i restorana, a neizravni prihodi dobavljača

22.5.2020.
11:25
RTL
VOYO logo

"Hrvatska je zemlja Europske unije koja najviše ovisi o turizmu", piše švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung navodeći da na prihode od turizma otpada četvrtina hrvatskog BDP-a, ako se uzme u obzir izravne i neizravne prihode. Izravni su prihodi hotela i restorana, a neizravni prihodi dobavljača, prenosi dw.

Image
Crna sezona /

Turisti otkazuju, iznajmljivači na mukama. Napali kolegu koji spušta cijene: 'Dno dna što radite! Puj!'

Image
Crna sezona /

Turisti otkazuju, iznajmljivači na mukama. Napali kolegu koji spušta cijene: 'Dno dna što radite! Puj!'

"Hrvatska nije samo unutar EU-a najviše ovisna o prihodima od turizma - u toj jadranskoj zemlji je turizam osobito jako koncentriran sezonski. 86 posto svih noćenja otpada na vrijeme od lipnja do rujna, a 59 posto otpada na srpanj i kolovoz. Za Hrvatsku je zato posebno važno da barem djelomice spasi glavnu sezonu. Na jesen se više ne mogu nadoknaditi ljetni manjci", piše ovaj njemači list pa dodaje: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska ima prednost da se njezina glavna tržišta (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija) nalaze na udaljenosti koju se može prijeći automobilom i ne ovisi o zračnom prometu. Pa ipak ministar turizma Capelli računa s padom prometa do 75 posto u ovoj godini, 2019. je Hrvatska s gotovo 20 milijuna gostiju imala prihod od 12 milijardi eura", prenosi dw. 

Dodajmo i da su drugi njemački listovi, kao i češki i austrijski pisali da će spas od cijele situacije, odmor i mir naći baš na našoj obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, ministar turizma Gari Cappelli najavio je  da će Hrvatska 29. svibnja otvoriti granicu za građane Slovačke, Češke, Mađarske i Austrije, a prije toga će biti objavljena i aplikacija koje će omogućavati brži protok kroz granicu. 

S otvaranjem prema tim zemljama srednje Europe, još uz Njemačku te kasnije Poljsku, Hrvatska zaokružuje više od 60 posto svog ukupnog turističkog prometa, navodi Cappelli, dodajući da se za kasnije eventualno mogu očekivati i gosti iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija najavljuje otvaranje granica za strane turiste početkom lipnja. Turističkoj branši su oni nužno potrebni, osobito oni bogatiji, od kojih ne profitiraju samo hoteli i restorani nego i trgovine odjeće, obuće i nakita, piše NZZ dodajući da ipak nitko ne očekuje da će stranci uskoro masovno krenuti u Italiju. "Strategija vlade je zato usmjerena u prvom redu prema domaćim turistima. Talijani bi trebali popuniti hotele, plaže i kampove. Država će bonovima za odmor subvencionirati odmor Talijana u Italiji, do 500 eura po kućanstvu. Ponuda se odnosi na obitelji s malim ili srednjim primanjima, koje bi inače ove godine možda odustale od odlaska na odmor. Za program stoji na raspolaganju 2,4 milijarde eura, a to je dovoljno za oko pet milijuna kućanstava."

"Grčka je u nezahvalnoj situaciji", piše NZZ. Iako se s epidemijom izborila uspješnije nego gotovo i jedna druga zemlja u Europi, OECD računa da će ona imati najveći gospodarski pad od svih njegovih članica. "I to upravo u ovoj godini u kojoj su se nadali ubrati plodove bolnih reformi posljednjih godina."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčka vlada planira otvoriti granice stranim turistima 1. srpnja, "kako bi mogla ugostiti barem dio od 34 milijuna turista iz prošle godine. Za domaće stanovništvo su plaže ponovo otvorene od ovog vikenda," prenosi dw.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo