nesreća u Splitu / Kako spriječiti eksploziju plinske boce? Vatrogasni zapovjednik: 'Ne treba paničariti samo uzmite rukavice i...'

Na godišnjoj razini bude oko 50 intervencija vatrogasaca povezanih s plinskim bocama na području Splita

1.10.2022.
19:21
VOYO logo

Hitna je stigla, kažu očevici, za desetak minuta.

"Roknilo je brate mili. Ja san doletio ovdje, vidija njega izbačenog, sad mi je dosadno ponavljati. Prvo san vidija da je u redu, spiza neka po njemu, pitaj Gospe koja, onda san uletio tamo vidjeti ima li koga. … Uglavnom, nije čuo. Normalno od detonacije", ispričao je Bakula Kamen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozlijeđen je i Ante iz Primorskog Dolca koji je baš na tom mjestu čekao suprugu da se vrati s tržnice.

Pred restoran je brzo stigla i vlasnikova majka. Kaže, njezin je sin jutros išao po plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros je stigla neispravna i on je odmah zvao službu da je boca neispravna oni su ga uputili kako će promijeniti gornji dio i kod te promjene boca je eksplodirala. Taj gospodin koji je u bolnici on je mijenjao taj dio. 8;45 PLAČE Al je najbitnije da nitko nije poginuo, a eto šta da van kažem", kazala je majka vlasnika restorana Inga Kelez.

Ozlijeđena 30-godišnjakinja i 62-godišnji muškarac zbog teških su opeklina operirani na odjelu kirurgije splitske bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
eksplozija u centru grada /

Doktor Matić iz splitskog KBC-a: 'Oboje nastradalih imaju ozbiljne opekline glave lica, vrata... Operirani su'

Image
eksplozija u centru grada /

Doktor Matić iz splitskog KBC-a: 'Oboje nastradalih imaju ozbiljne opekline glave lica, vrata... Operirani su'

"Muškarac ima i ozbiljne opekline gornjih ekstremiteta i trupa, sve ukupno nekih 35 posto površine tijela. Kod žene su nešto lakše, ali su također teške opekline prvenstveno glave, lica i vrata", kazao je Dario Matić, voditelj kirurške dežurne službe KBC-a Split .

Nakon operacije smješteni su na Intenzivnu. Liječnici se nadaju oporavku, ali naglašavaju da je, posebice kod muškarca, riječ o životno opasnim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevid je još uvijek u tijeku.

O eksploziji plina u Splitu Dragana Eterović je razgovarala sa zapovjednikom smjene JVP Split Zvonkom Puće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dobili dojavu da je došlo do eksplozije plina. Kada smo stigli na intervenciju vidjeli smo bocu, zatvorili smo je i iznijeli van. Provjerili smo prostor i iznijeli sve preostale boce van. Istraga će utvrditi je li boca ne ispravna ili je došlo do nepravilnog rukovanja", kazao je Puće.

Zapovjednik je objasnio i kako pravilno rukovati s plinskim bocama i kako provjeriti je li ona ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupci trebaju voditi računa da su pravilno postavljene gumice koje se dobiju, ali i da je pravilno spoje regulator i da crijevo koje se spaja bude ispravno te barem jednom godišnje potrebno je provjeriti je li crijevo ispravno i zamijeniti ga da ne bi došlo do puštanja ili zapaljenja. Treba regulator tlaka mijenjati barem svake tri godine i ako nešto nije u redu treba zvati stručne osobe. Prvo što je poželjno da građani kada uoče curenje da zatvore plinsku bocu i da pozovu vatrogasce", objasnio je Puće.

"To je sve preventivno da ne dođe do tragedije. Ako dođe do izlaska plina i da se on onda i zapali ne treba paničariti već uzeti rukavice koje se koriste u kuhinji koje su otporne na vatru i s njima zatvoriti ventil da ne dođe do daljnjeg širenja vatre", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na godišnjoj razini bude oko 50 intervencija vatrogasaca povezanih s plinskim bocama.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo

Još iz rubrike