prvi Sajam svjetskog obrazovanja / Kako upisati neki od prestižnih fakulteta i gdje je za hrvatske studente najbolje?

Otkako smo članica Europske unije - sve više mladih želi ondje i studirati. Kako upisati neki od prestižnih fakulteta i gdje je za hrvatske studente najbolje može se doznati na prvom Sajmu svjetskog obrazovanja koji se održava u Zagrebu. Što nude studiji kojih u Hrvatskoj nema?

24.10.2015.
19:49
VOYO logo

Učenik Druge gimnazije u Zagrebu Borna Vojvodić je odlikaš, izvrsno govori njemački i želja mu je studirati u inozemstvu.

"Kako znamo u državi baš nije bajno stanje pa čuo sam da je vani bolje pa me privlači to", izjavio je Borna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je mnoge učenike poput njega, ali studente privukao prvi Sajam svjetskog obrazovanja, na kojem se predstavljaju brojna sveučilišta iz Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske i Danske. Neke od njih su i studijski programi kojih u Hrvatskoj nema.

"To su studijski programi poput genetičkog inženjeringa, animacije 3D crtića ili recimo forenzičke psihologije", kazala je Lea Ban, koordinatorica Projekta World Education za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo različite studije na našem Sveučilištu, koje je 15 najbolje u Velikoj Britaniji. Na fakultetu umjetnosti imamo studij glazbene tehnologije, čija je glavna prednost to što studenti rade u laboratorijima gdje gdje se uče praktičnom radu i onome čime će se baviti u budućnosti", poručuje Francois Vielhescaze, Coventry University, Velika Britanija.

U Danskoj i Švedskoj školarine ne postoje, no hrvatski školarci poput ostalih državljana Unije za vrijeme studija u drugoj zemlji mogu tražiti novčanu  pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Velikoj Britaniji radi se o tome da državljani Europske unije mogu podnijet zahtjev za zajam čime Vlada VB u potpunosti plaća njihovu školarinu,a oni moraju otplatit pod 2 uvjeta. Kada se zaposle te ukoliko im plaća prijeđe 21 tisuću funti godišnje", dodaje Ban.

U ovoj godini za studij u Velikoj Britaniji prijavilo se 190 hrvatskih studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo