OVISNI O DERIVATIMA IZ INOZEMSTVA / Kakva je europska budućnost s embargom na rusku naftu? Cijena tog energenta, tvrde stručnjaci, može otići u nebo

Embargo na jeftiniju rusku naftu za zemlje EU značit će kupovinu druge po višim cijenama

1.6.2022.
19:14
VOYO logo

Uvođenjem embarga na naftu, Europska Unija se zbog agresije na Ukrajinu odlučila uskratiti prihode Rusiji, no istovremeno rusku naftu morat će nadoknaditi puno skupljom na ostatku tržišta.

Umjesto 70 dolara po barelu zemlje bi ju danas kupovale za oko 117, a cijena, kažu stručnjaci, može otići u nebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je europska budućnost s embargom? EU je teški ovisnik o naftnim derivatima iz inozemstva uvozi se čak 97 posto europskih potreba, nevjerojatan podatak - no tako je otkad je Velika Britanija, drugi najveći proizvođač nafte, izašla iz EU.

Od toga svaki 4 barel stiže iz Rusije - otkuda unija dakle zadovoljava 30 posto svojih potreba za naftom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DAVOR ŠTERN /

Naftni stručnjak za RTL.hr o embargu Rusima: 'Neke zemlje su dobro prošle, mi ne. Trebali smo se postaviti drugačije'

Image
DAVOR ŠTERN /

Naftni stručnjak za RTL.hr o embargu Rusima: 'Neke zemlje su dobro prošle, mi ne. Trebali smo se postaviti drugačije'

Ruska nafta u Europu stiže morskim i kopnenim putem. Dogovoreni embargo odnosi se naftu koja iz Rusije tankerima stiže u europske luke poput one koja prima najviše - nizozemskog Rotterdama. Morskim putem inače stiže 90 posto uvezene ruske nafte.

Ostatak ruskog crnog zlata put do europskih kupaca pronalazi kopnenim putem naftovoda družba, 4000 km dugim ujedno najvećim na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska i Njemačka preko Sjevernog kraka dobivaju naftu, no dobrovoljno su je se odrekle. Mađarska, pak, za razliku od svih, neće ostati bez ruske nafte. A dodatno - zašteka li nešto na Družbi - spašava ih hrvatski JANAF. Jadranskim naftovodom već sad dobivaju 11,4 milijuna tona nafte godišnje, a po potrebi bit će toga i više.

Embargo na jeftiniju rusku naftu za zemlje EU značit će kupovinu druge po višim cijenama. Stručnjaci kažu ruska kreće oko 70 dolara po barelu, dok je na ostatku tržišta veća, jutros oko 117 dolara za barel no neki je dan bila i 120.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska zanimljivo uvozi malo ruske nafte, orijentirani smo na naftu iz Azerbajdžana, Afrike, SAD, i nešto domaće proizvodnje.

Ali budući da u Hrvatskoj ne rade ni rafinerija Sisak i Rijeka, sva sirovina se izvozi u Mađarsku iz koje uvozimo skuplji derivat. U prijevodu Orban se izborio za jeftiniju naftu, a HR će prodavati skuplje gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak Davor Štern kaže da se i Hrvatska mogla bolje izboriti za vlastite interese.

"Hrvatska i danas može ako inzistira na tome dobivati rusku naftu za preradu u rafineriju Rijeka kroz isti sustav cjevovoda Družba, samo u obrnutom pravcu. Hrvatska nafta u riječkoj rafineriji i ruska nafta u riječkoj rafineriji mogle bi pridonijeti tome da padne cijena derivata u Hrvatskoj", kazao je Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo