RUSKE SANKCIJE / Kakve mogu biti posljedice blokade imovine ruskih oligarha u Hrvatskoj, radnici tvrde: 'Država mora intervenirati'

Ukupno 5 tvrtki u vlasništvu Rusa u Hrvatskoj je pod sankcijama. Među njima i vlasnik tvrtke Đuro Đaković TEP, u kojem radi gotovo tisuću radnika iz Slavonskog Broda i okolice

7.3.2022.
21:30
VOYO logo

I dok nas uvjeravaju da njihove plaće za sada nisu upitne, buduće poslovanje u Hrvatskoj je pod upitnikom. 

On je drugi najbogatiji Rus na svijetu čije bogatstvo magazin Forbes procjenjuje na 29 milijardi dolara. Alexeia Mordashova nazivaju i kraljem čelika, ali bavi se i telekomunikacijama i turizmom. 100 postotni je vlasnik i hrvatske tvrtke Đuro Đaković TEP u kojoj ovih dana strahuju zbog sankcija nametnutih njihovu vlasniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina naših kupaca, dobavljača, banaka, financijskih institucija su se uznemirili i u principu ne znaju kako da se ponašaju u ovoj situaciji i što će bit u budućnosti", kaže nam Ivica Marić, direktor tvrtke Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja.

Image
NOVE SANKCIJE RUSIJI /

I Hrvatska je na Putinovu popisu neprijateljskih zemalja. Bruxelles najavljuje nove sankcije Rusiji

Image
NOVE SANKCIJE RUSIJI /

I Hrvatska je na Putinovu popisu neprijateljskih zemalja. Bruxelles najavljuje nove sankcije Rusiji


Njihovu vlasniku jučer je u Italiji zaplijenjena 60 metara duga jahta Lady M, no to ih ne brine. Najveći strah im je da će propasti TEP i da će 1000 radnika u Slavonskom Brodu ostati bez posla.

"Izgledno je da će biti problema sa opskrbom opreme i materijala i moguće i problema sa odnosima sa bankom", smatra Marić.

Riječ je o hrvatskoj tvrtki u kojoj rade hrvatski radnici. Sav materijal i oprema se nabavljaju u Europskoj uniji, a krajnji proizvod se izvozi, isto tako, isključivo u EU.

"Ono što se mislilo postić sa ovim sankcijama, barem u našem slučaju, je potpuno promašena meta jer rusko gospodarstvo nije pogođeno ovim mjerama nego isključivo hrvatsko gospodarstvo", objašnjava direktor tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Iz Vlade su, kažu, svjesni da riječ o likvidnom poduzeću koje zapošljava velik broj ljudi te naglašavaju da nikom nije cilj upropastiti uspješnu tvrtku.

"Od prošlog tjedna predstavnici ministarstva, ravnatelj uprave za industriju u kontaktu je sa ljudima koji vode firmu tako isto s drugim institucijama. Riječ je o firmi respektabilnih rezultata", tvrdi ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić.

Čini se, da barem za sada, radnici mogu odahnuti što se tiče plaća.

"Oni zapravo sada trebaju dobiti odobrenje nadležnog tijela za bilo koje daljnje transakcije. Stvara se lista baznih troškova u kojem, dal' za isplate plaća, režijske troškove ili određene dobavljače na području Europske unije. Jednom kad se ustanovi da to ne krši smisao mjera onda oni mogu normalno vršit transakcije, ali cijelo vrijeme mogu primati uplate na taj račun", pojašnjava državni tajnik u Ministarstvu financija, Stjepan Čuraj

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Marko već 15 godina radi u TEP-u. Misli da država mora intervenirati.

"Naravno da to očekujem kao građanin Republike Hrvatske i mislim da, ako su riješili, ovo sa Sberbankom da mogu to riješit i sa firmom TEP gdje ima preko 1000 zaposlenih", kaže radnik u tvrtki Đuro Đaković TEP, Marko Župan.

No, za razliku od zakona kojima se dopušta prodaja banaka, u ovom slučaju to nije moguće. Uz imovinu Alexeia Mordashova, zamrznuta je imovina još 4 pravne osobe u Hrvatskoj. Sve su registrirane u Zagrebu i zajedno imaju manje od 20-ero zaposlenih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo