VIKEND PROGNOZA / Nepodnošljivo vam je vruće? Gospa donosi poremećaj, Dunja Mazzocco Drvar otkriva kakvo nas vrijeme očekuje

Image
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ljetni se ugođaj nastavlja i u drugoj polovini kolovoza, na vidiku je i još jedan toplinski val.

14.8.2020.
8:25
Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Prema vašim reakcijama kojima mi meteorolozi svjedočimo svakoga dana, ovo umjerenije ljeto dijeli vas na dvije skupine. Jedna, brojnija, kuka što ljeto nije vruće (pri čemu je ovaj vruće komparativ od vruće, a ne od toplo) ili, preciznije, sušnije. Druga, koja je u manjini, sretna je što u velikom dijelu zemlje ne vlada žega, ali je svjesna činjenice da je previše sparno da bismo ljeto proglasili ugodnim.

Ni od jednih ni od drugih ne čuje se, barem ne glasno, tlapnja o kraju ljeta kojega, prema općem mišljenju donosi blagdan Velike Gospe. Gospa će i ove godine, kao i mnogo puta do sada, donijeti poremećaj, u dio zemlje čak i manje osvježenje. Daleko je to ipak od male zime koju priziva poslovica "Velika Gospa – mala zima, Mala Gospa – velika zima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bit će samo prolazno, ljetni se ugođaj nastavlja i u drugoj polovini kolovoza, na vidiku je i još jedan toplinski val. I to je zapravo u posljednje vrijeme uobičajeno, posljednjih se godina, pa i desetljeća, taj smiraj ljeta pomaknuo za najmanje pet dana. I znatno ublažio.

PETAK

U petak predfrontalno, nestabilno. Jutro će u sjevernim predjelima biti malo toplije od današnjeg uz 16 do 20 Celzija. Na moru podjednako, ono što zovemo tropskom noći, posvuda još između 23 i 25. Usput, bit će to deveta ili deseta uzastopna tropska noć na većem dijelu obale, u Splitu primjerice čak dvadeset i peta u nizu. Bit će pretežno sunčano i suho, a samo je ponegdje u unutrašnjosti moguće već ujutro malo kiše. Vjerojatnost za početak kiše već pred jutro najveća je u dijelu Gorskom kotara i Like, a tijekom prijepodneva pljuskovi se već mogu pojaviti u Podravini. Sredinom dana postat će česti u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i velikom dijelu Slavonije, a ponegdje mogu biti i i snažni uz grmljavinu, pa i tuču malog do srednjeg zrna. Poseban je oprez potreban u Posavini i Podravini, a predvečer i u Zagorju i Međimurju. Uz pljuskove će zapuhati i umjeren sjeverac i temperatura će se prolazno spustiti za 5 do 10 stupnjeva. Dnevne ćemo maksimume mjeriti prije toga, već sredinom dana kada će se u gotovo cijeloj unutrašnjosti mjeriti 30 i više stupnjeva. Na moru većinom sunčano i suho, no nevere su prema kraju dana ipak moguće, i to uglavnom pod Velebitom i uz zapadne obale Istre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

VIKEND NA KOPNU

Kraj hodočašća i jutarnje mise održat će se u unutrašnjosti uz sporadične pljuskove, svakako imajte sa sobom nešto za zaštitu od kiše, a pripazite se jačih nestabilnosti. Tijekom dana većinom već mirnije, no pljuskovi su mogući i u subotu popodne, prije svega u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije. Subota će biti malo svježija od petka. U nedjelju već uglavnom stabilno, vjerojatnost za pokoji pljusak je zanemarivo mala, a ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle. Ponovno toplije. 

VIKEND NA MORU

Na moru stabilnije. Rijeka svakako treba obratiti pozornost na kratkoročne prognoze jer mogućnost da kiša osujeti svetkovinu ondje ipak postoji, iako je mala. Drugdje većinom vedro i bez opasnosti od kiše. Nedjelja stabilna. Vjetar slab, temperatura većinom bez promjene, slijede još dvije tropske noći i dva vruća dana. Ni more se uz ovakve atmosferske uvjete još neće hladiti, bit će toplo uz 25 do 27 Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo