želi ubrzati postpuak / Kalmeta traži da mu se za 'Prometnu renesansu' i 'Remorker' sudi u jednom postupku

Image

Uoči sudske odluke o osnovanosti optužnice za 'Prometnu renesansu', Kalmetin je odvjetnik zatražio spajanje postupka sa slučajem Remorker u kojemu je optužnica već potvrđena

26.1.2017.
16:29
VOYO logo

Bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta odustao je od odgovora na Uskokove optužbe da je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna dogovorivši bez javne nabave snimanje filma "Prometna renesansa Hrvatske", a uoči sudske odluke o osnovanosti te optužnice njegov je odvjetnik zatražio spajanje postupka sa slučajem Remorker u kojemu je optužnica već potvrđena.

"Odustajanjem od odgovora na optužnicu za 'Prometnu renesansu' Kalmeta želi ubrzati sudski postupak, uvjeren da će u konačnici biti oslobođen", kazao je Hini Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović. Dodao je kako je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio i da se taj postupak spoji sa slučajem Remorker, u kojemu je Uskokova optužnica u cijelosti potvrđena u studenom prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon optužnice za "Prometnu renesansu" Kalmeta je ocijenio da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, na što je Državno odvjetništvo odgovorilo da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

"Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi jedan film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drugačiji kriteriji", kazao je tada Kalmeta Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vilajtović, pak, tvrdi da glavna teza optužbe bazira na "netočnoj i proizvoljnoj tvrdnji" da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

"Ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe i kako Uskok to uopće može procjenjivati", kazao je Vilajtović, podsjetivši da je riječ o razdoblju u kojemu je bio bum cestogradnje i ozbiljnih ulaganja u infrastrukturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici koja je nakon istrage podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom tužiteljstvo tvrdi da je Kalmeta tijekom 2007. i 2008. koristeći ministarski položaj s odgovornom osobom marketinške agencije Fimi Media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", mimo javne nabave, "znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva".

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok obrana smatra da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen, Uskok tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike