TKO ĆE DOBITI POTPORU? / Kandidati za Vrhovni sud u Saboru predstavili programe! Đurđević: 'Niti sam prekršila zakon, niti sam prekršila Ustav'

Jutros je četvero kandidata došlo u Sabor predstaviti svoj program Odboru za pravosuđe, ali i odgovarati na pitanja saborskih zastupnika

8.6.2021.
18:48
VOYO logo

Izbor čelne osobe Vrhovnog suda; kao saga ili samo predstava s jasnim završetkom? Jutros je četvero kandidata došlo u Sabor predstaviti svoj program Odboru za pravosuđe, ali i odgovarati na pitanja saborskih zastupnika. Najviše pozornosti posvećeno je predsjednikovoj kandidatkinji Zlati Đurđević koju pak vladajući ne žele.

Dobro raspoložena i samouvjerena - Zlata Đurđević više od dva sata predstavljala se saborskom odboru. I opet ponovila: "niti sam prekršila zakon, niti sam prekršila Ustav, niti sam sudjelovala u protuzakonitoj proceduri."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako cijeli postupak traje više od dva mjeseca, Đurđević sve ne smatra gubitkom. Vjeruje kako su nakon svega ovime otvorena brojna pitanja vladavine prava. "Suci moraju biti birani, što ponavljam stalno od početka, samo po kriterijima izvrsnosti, neovisnosti i integriteta", kazala je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević

Nejednaki tretman

U borbi za isto mjesto je i sutkinja Lana Peto Kujundžić razočarana nejednakim tretmanom. "Vrijeme trajanja je bilo prije sa kandidatom ispred mene je bilo vrlo dugo. Žao mi je bilo što nismo poštivali satnicu. Kao dugogodišnji sudac očekivala sam da se satnica poštuje. Ja sam isto imala svoje radno vrijeme, svoje okupacije, došla sam ovdje, vrlo rado sam htjela podijeliti i svoje iskustvo i svoje znanje i onda mi je žao ako je sve bilo uzalud", kazala je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Lana Peto Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je očito uzalud, jer predsjednikov favorit od početka je Đurđević, iako ju vladajući neće izglasati. No, to ostalim kandidatima nije bio razlog da se ne jave.

"Očekujem da će pobijediti najbolji kandidat. A ja mislim da sam to ja", rekao je kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Šime Savić. Na pitanje bi li se javio na treći poziv, ako nikoga ne izabreu, odgovara: "Ne bih to komentirao, nisam o tome razmišljao, ali obzirom na praksu - mislim da najbolje poznajem stanje u pravosuđu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično misli i Snježana Rizvan, pravnica već 35 godina koja je cijeli život, kako kaže, imala želju biti sutkinja. 

"I sad se nekako, eto, pred kraj radnog vijeka otvorila mogućnost. I ne vidim razloga zašto me ne bi izabrali. Nije mi motiv bio ni prijeći u Zagreb iz mog lijepog Splita. Ni dvostruko veća plaća, nego da pomognem ljudima, da unesem dozu ljudskosti u te sudske procese", rekla je kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Snježana Rizvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tko će dobiti priliku, odlučit će predsjednik koji će svog kandidata predložiti Saboru! 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo