DIVOVSKO POVRĆE / Kao čarobne biljke iz bajki braće Grimm: U Lovasu rastu bundeve od 400 kilograma i tikvice od tri metra

Od jedne bundeve mogla bi se skuhati juha za cijelu Općinu Lovas

20.10.2019.
17:30
VOYO logo

Bundeve od 400 kilograma, tikvice od tri metra. Zvuče kao čarobne biljke iz bajki braće Grimm. No, vjerovali ili ne, upravo takvo divovsko povrće raste u Srijemu.

No, tu su još rajčice, suncokret, kupus i sve ono povrće koje ćete naći u žlici zdrave juhe koja itekako pomaže u ovo doba kada prijeti gripa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom istoku Hrvatske, u Lovasu, u dvorištu Krunoslava Peića na srijemskom brežuljku rastu bundeve od gotovo 400 kilograma, a on objašnjava: "Imate tri faktora. Morate imati: dobru genetiku, klimatske uvjete i sreću".

A posadio je samo tri bundeve i to na čak 320 četvornih metara, što je površina triju obiteljskih kuća jer tako velika bundeva pušta čak 500-ak korijena i to po cijeloj njivi. Za uzgoj su potrebni mjeseci rada i jako puno vode. "Potroši se tu vode, nekih čak i tridesetak kubika." - 30.000 litara na tri biljke? "Dnevno do 300-400 litara", objašnava Peić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u njegovu su dvorištu i divovski krastavci: "Do listopada, i dalje ih ima. Ukusni su. To je salatar. Jako ukusan i fin za jelo. Za salatu, odličan".

Zatim rajčica, kupus s listovima veličine omanjeg tepiha, suncokret visok pet metara koji se mora sjeći sjekirom jer takav kombajn još nije izmišljen. Tu su i tikvice duge tri metra! "Didjaridoo, znaš onaj instrument u koji Aboridžini onako pušu? Mogao bi se od njih napraviti onaj egzotični instrument", kaže Peić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to s obitelji radi kao hobi jer teško da će itko na tržnici kupiti bundevu od 400 kilograma. Iako je divovska, ne znači da je lošije kvalitete. Ukusi su različiti, ali od jedne ovakve bundeve može se dobiti oko 1000 tanjura juhe od bundeve, što bi moglo nahraniti cijelu Općinu Lovas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo