PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Kao da kiša i magla nisu dovoljni: 'Jugo će na mahove dosegnuti 95 kilometara na sat'

Najviše kiše očekuje se upravo u obliku pljuskova na dalmatinskim otocima

22.11.2019.
22:13
VOYO logo

Glavna meteorološka pitanja ovih dana su - hoće li se i kad magla razići i hoće li biti dijelova Jadrana koji će ostati suhi. Odgovor na prvo je jasan, većinom se jest razišla, ali tek što je zašlo sunce, stvarat će se opet. Što se kiše tiče, jasno je da će je biti još u većini primorskih krajeva, suhi bi mogli ostati samo dijelovi srednje i južne Dalmacije, i to osobito u oblanom dijelu dok su pljuskovi izgledniji na otocima.

I sutra slično, najviše kiše očekuje se upravo u obliku pljuskova na dalmatinskim otocima, ali i na riječkom području te u Istri. Na kopnu će i subota početi maglom koja će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice smanjivati vidljivost na nekoliko desetaka metara, a prema sredini dana očekuje se razvedravanje i nekoliko sunčanih sati. U Podunavlju i Podravini će puhati slab do umjeren jugoistočni vjetar, na moru jugo s udarima do oko 95 kilometara na sat. Upravo zbog vjetra bit će hladnije nego danas iako se to po temperaturama ne bi reklo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baš tako, ima dana kad je vrijeme na kopnu i na moru doista jako različito. I najčešće se radi o vjetru ili o kiši, no danas smo imali zanimljive razlike u vidljivosti. Kopno se probudilo u gustoj magli, vidljivost je u Pokuplju i Posavini bila svega dvadesetak-tridesetak metara, na području grada Zagreba oko 100 metara. Na moru, unatoč jugu koje zna donositi i velike količinevlage, ipak sasvim drugačija priča, vidljivost većinom 25 do 45 kilometara, s Visa čak 70 kilometara što odgovara udaljenosti do Palagruže.

I sutra će ujutro biti slično! U unutrašnjosti se ponovno očekuje jutarnja magla, češća i gušća u središnjoj Hrvatskoj. Hladno uz 3 do 8 Celzija. Na moru i dalje promjenjivo s povremenim pljuskovima koji se očekuju ponajprije nad otocima i to duž gotovo cijele obale, te na Kvarneru. Još više i još izraženiji jugoistočnjak, na moru umjereno jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunce će se sutra probiti ranije nego danas, poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano. Uglavnom bez vjetra uz dnevnu temperaturu oko 12 Celzija.

Na istoku opet vjetrovitije, a najjači se jugoistočni vjetar očekuje u Podunavlju i Podravini. Kao i danas, bit će popodne dosta sunčanog vremena. Temperatura slična kao danas, ali će zbog vjetra biti hladnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jugu još nestabilno, i dalje su mogući povremeni pljuskovi, čak i jače nestabilnosti kao što su grmljavina i pijavice, i to češće na otocima. Jugo će biti jače, na otvorenom moru na mahove i olujno. Temperatura još viša nego danas, ali će zbog vjetra biti osjetno hladnije.

Na sjevernom Jadranu i u gorju nema spomena vrijedne promjene u odnosu na današnje vrijeme. Kiša će biti sve rjeđa, ali je još moguća na cijelom području, a osobito u kopnenoj Istri i u Lici. Jugo, na Kvarneriću s olujnim udarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u nedjelju ujutro magla, ali će danju biti još više sunca nego u subotu. Suho, a kiša će ponovno biti češća početkom novog tjedna. Jutra će biti hladna, danju svježe, a nova južina stiže sredinom tjedna.

Na moru svakako izdvaja ponedjeljak kada će prolazna bura donijeti predah od kiše. Promjenjivo se vrijeme nastavlja već u utorak, a ide i nova južina!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za sutra je DHMZ izdao upozorenja, i opet ponajprije zbog magle koja će smanjivati vidljivost na manje od 100 metara. Oprez je svakako potreban u prometu, ali i u plovidbi jer će jugo sutra na mahove dosegnuti 95 kilometara na sat pa je velika šansa da će i neke brodske i katamaranske linije opet biti u prekidu!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo